Kolorektálny karcinóm: Slovensko na vrchole nelichotivého rebríčka

, , 1 comment
Na kolorektálny karcinóm zomiera asi tretina pacientov, ktorým bol diagnostikovaný. Smutnou pravdou je, že Slovensko dlhodobo obsadzuje popredné priečky vo výskyte tohto závažného ochorenia.

Rizikové faktory? Nevhodná strava, cigarety, alkohol…
Najviac určujúce sú faktory vonkajšieho prostredia. Tie však dokážeme výrazne ovplyvniť. Ide predovšetkým o stravovacie návyky, ktoré máme my Slováci v priemere horšie ako zvyšok sveta. Na vine nie sú iba jednotlivé zložky v našej typickej strave, ale aj úpravauchovávanie už hotových pokrmov. Prirátajme si k tomu nadbytočný energetický príjem a nedostatočný výdaj, z čoho častokrát vyplynie nadváha a obezita. Rovnako významné je aj fajčeniekonzumácia alkoholu.

O tom, že červené mäso nie je hlavnou príčinou vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka si prečítate viac v mojom článku pre slovenského pacienta tu.


Zdroj obr.: www.pixabay.com

1 komentár:

  1. Ano, všechno se odehrává od celkového životního stylu..měli bychom si vážit našeho těla více :)


    Fit Maddie // Soutěž o FITNESS DIÁŘ

    OdpovedaťOdstrániť