Ovplyvní epidémia Covid-19 výskyt nadváhy a obezity?

, , No Comments

Zavreté reštaurácie vs. viac času na rodinné varenie.
Vykupovanie trvanlivých potravín vs. pečenie domácích variant.
Uzavrené fitness centrá a nedostatok bežného prirodzeného pohybu vs. viac času na domáce cvičenia.

To, čo z toho preváži, záleží na viacerých okolnostiach. 
Ste marketingový pracovník na homeoffice alebo zdravotná sestra pracujúca 12-hodinové smeny? 
Zostali ste v karanténe ešte so ženou a 2 malými deťmi alebo bývate sami, prípadne vo dvojici?
Máte z dôvodu uzavretia podnikov a následného prepúšťania finančné ťažkosti alebo nie?

Tak či onak, tento krízový stav pandémie Covid-19 nás preveruje. Našu trpezlivosť, zhovievavosť, vôlu a v neposlednom rade aj naše zdravie. Preverí však aj náš spôsob uvažovania a rozhodovania v kontexte výberu a prípravy potravín a starania sa o seba. A to môže mať veľký dopad na  našu figúru, nemyslíte?



Nápor nielen na psychiku, ale aj na management stravovania
Táto situácia je pre nás nová, stresujúca a stavia nás do role veľkého podriaďovania sa, na čo už moc nie sme zvyknutí, takže nás to môže frustrovať. Deťom sa zavreli školské jedálne, dospelákom závodné jedálne a reštáurácie - jedlo si tak musíme obstarať sami. Je to tak, ale už len tento bod môže byť veľký problém. Rodiny už prestali chystať jedlá každý deň a zo spoločného stravovania sa tiež stala skôr rarita (česť výnimkám!). Preto je potreba sa novej situácii prispôsobiť. 

Niekto je zvyknutý plánovať si nákupy, jedálniček, a preto sa ho táto zmena nijak nedotkne a v domácom varení bude pokračovať ďalej. (Navyše je veľká pravdepodobnosť, že takýto človek zostane aj naďalej pohybovo aktívny). Pre iného bude zrazu nová situácia zaťažkávajúcou skúškou, a je dosť možné, že v nej neobstojí, že si bude nechávať dovážať jedlá z najbližších reštaurácii alebo krabičkových firiem, lebo toto ešte vo väčšine miest funguje. Nevnímám ako problém ani jeden bod.


"Na výskyt nadváhy a obezity má vplyv celá rada okolností, nielen udalostí."

Keď sa odprostíme od pohybovej zložky (tiež máme ale na výber, či karanténu strávime na gauči alebo cvičením), to, či z tejto pandémie vystúpime s rovnakou figúrou alebo nie, bude záležať hlavne na:
  • pravidelnosti
    • Niekto možno v domácom prostredí pocíti väčšiu túžbu uzobávať, čo určite nie je dobré. Rovnako tak ani vynechanie niektorých chodov a tzv. jedenie z posledných síl, ako to ja zvyknem nazývať, neprospeje nášmu telu. (V preklade, po odpracovaní potrebného zjedz, čo vidíš). Chce to režim, chce to pravidelnosť!
  • celkovej skladbe jedálnička
    • Inak povedané, to, že si objednáte pizzu ešte neznamená, že priberiete. A trúfam si povedať, že ani keď si ju budete objednávať viackrát do týždňa. Na čom však bude záležať výrazne viac bude to, čo si k tej pizzi dáte v rámci dňa a týždňa. Či zaraďujete základné potraviny, akými sú ovocie, zelenina, strukoviny, orechy, obilniny, mliečne výrobky. Či skrátka jete pestro a nie ste skutočne len na chlebe s paštékou alebo konzerve špagetky s cestovinami. Zároveň neznamená, že pokiaľ si niekto vypeká vo veľkom domáce chleby, buchty, džemy, ..., že to jemu telu teraz prospeje. Všetko s mierou, nezabúdajme!
  • výbere potravín
    • Na kupovaní trvanlivých potravín do zásoby nevidím nič zlé, pokiaľ sa teda nebavíme o 10 kg múky či 5 l oleja. Trvanlivé potraviny vám dlho vydržia, a tak nemusíte utekať po každý liter mlieka či paradajky do obchodu. Zásobovanie sa potravinami však tak isto prináša úskalia - jednak je to ich samotná doba spotreby - teda, za aký čas to všetko pojete (dá sa aj za 2 dni, dá sa aj za 2 týždne), a jednak konkrétny výber potravín. 
Ako si vystaviať nákupný zoznam?
Pokiaľ by ste túto mimoriadnu situáciu radi zobrali za pačesy, naučili sa čo to nové variť a urobili niečo pre svoje zdravie, dodržiavajte režim (áno, vstávajte a choďte spať v rovnakej dobe, češte sa, umývajte sa), pravidelne sa hýbte a PLÁNUJTE STRAVU! A určite bude fajn, keď občas podporíte nejakého podnikateľa a necháte si doniesť obed či večeru.

Prinášam vám TOP 20 potravín, ktoré sa nebojím mať doma v zásobe:
  • múka - nemám len jeden druh a jeden stupeň mletosti - je fajn mať múku ako pšeničnú/špaldovú hladkú, tak aj žitnú, prípadne nejakú celozrnnú variantu
  • mlieko - síce chuťovo preferujem čerstvé, to dlho v chladničke nevydrží, preto je fajn mať aj nejakú tú zásobu UHT. A dúfam, že teraz nebudete komentovať sloganmi, že UHT je mŕtve mlieko a obsahuje škodliviny! Lebo to nie je pravda. Písala som o tom tu: http://bojzadobrejedlo.blogspot.com/2015/07/10-najcastejsich-mytov-o-mlieku.html
  • cestoviny - hej, tie celozrnné majú väčší podiel vlákniny, ale mne osobne nevadia ani klasické. Vlákninu môžete navýšiť aj prostredníctvom iných potravín.
  • olej - na tepelnú úpravu repkový, do studenej panenský olivový. Neviem, ako vy, ale mne oleje vydržia strašne dlho, takže karanténa by teoreticky mohla prebiehať dlho a ja by som kupovať fakt nemusela.
  • konzerva tuniaka/sardiniek - na prípravu nátierok, do šalátu... to je musthave!
  • konzerva paradajok, pyré - toto sa náramne zíde do omáčok. Ušetrí to kopu času s varením, šúpaní ma krájaním, pasírovaním... 
  • konzerva cíceru, červených fazulí - na čo sa teraz crcať s namáčaním strukovín, keď sa dajú zohnať už uvarené? Dokonca aj v menšom balení, čo iste oceníme pri príprave šalátov alebo nátierky.
  • ryža, zemiaky a netradičné formy príloh: napr. bulgur, kuskus, proso
  • červená šošovica, hnedá šošovica a hrach - červenú uvaríte aj bez namáčania raz dva, tie zvyšné dve musíte namáčať, ale do polievok alebo prívarkov si to zas inak ani neviem predstaviť
  • mrazená zelenina a ovocie - do polievok, pod mäso, na prípravu smoothie, do kaší...
  • sterilizované uhorky - keď nemáte od (starej)mamky, zídu sa aj kupované.
  • ovsené vločky - z toho často robím aj múku - stačí len zmixovať na jemno.
  • orechy a semienka, prípadne sušené ovocie - ja dávam kvôli kvalite a pridanému cukru prednosť lyofilizovanému, eventuálne nedoslazovanému
  • nejaká tá kvalitná vysokopercentná čokoláda - či už na varenie alebo do kaše na nastrúhanie a... ok, aj na uzobávanie
  • chladené potraviny: maslo, vajcia, biely jogurt, kefír/acidko, smotana, tvaroh, žervé, syry, kvalitná šunka, mäso, tofu
  • bazalkové pesto, arašidové maslo
  • olivy
  • horčica, kečup, sójová omáčka, čakankový sirup a hej aj cukor, tomu sa nebráním úplne
  • bylinky v kvetináči
  • a potom nejaké to ovocie a zeleninu v čerstvej podobe a pečivo- to je pre mňa asi najväčší "hořák" v týchto situáciách
Voľba je na vás, tak to nepremrhajte!
Pevné zdravie a veľkú dávku vôle a trpezlivosti praje
Vaša Petra

0 komentářů:

Zverejnenie komentára