Ako som dala košom spolupráci s čínskou medicínou

, , 2 comments
Prednedávnom som dostala ponuku spolupráce s jednou lekárkou "na vlastnej nohe", ktorej som mala pomôcť rozvíjať jej poradenstvo v oblasti stravovania podľa tradičnej čínskej medicíny. Povedala som jej jednoznačné NIE! Prečo?

Zdroj obr.: wikipedia, redakčne upravené

... lebo neverím na JING a JANG,

... na to, že ľadové nápoje pre nás nie sú vhodné, lebo oslabujú našu slezinu,

... že je potreba vyhýbať sa mliečnym výrobkom z kravského mlieka, pretože slezina nemá rada vlhko a to (asi) najmä v neskorom lete - áno, vtedy vraj obzvlášť :D

... a už vôbec sa neviem stotožniť s názorom veľkolepých čínsko-slovensko-česko-hocijakých "odborníkov", ktorí hlásajú zásadu, že vhodné jedlo pre náš organizmus je také, po ktorom sa cítime lepšie než pred tým. (Takže priatelia, jedzte, pite a žujte bez obáv čokoľvek, čo máte radi. Aj klobásky, aj cukríky, pokojne aj 10x za deň, veď je vám s nimi či po nich lepšie ;)

Som znechutená, smutná a rozhorčená. Viete, čo ma ale najviac mrzí? Že do toho zatiahla ďalšie dve moje spolužiačky. Možno pre peniažky... možno pre publicitu... Neviem. Ale oni sa do toho pustili.

S nadšením...
S odhodlaním spraviť svet výživy lepším...
S vierou, že MUDr. musí vedieť, čo je pre naše telo najlepšie. Aj keď nemá žiadne vzdelanie v oblasti výživy...

Moje vedecké výživárske srdce plače. Priam narieka. Strávila som dlhé chvíle hľadaním vedeckých článkov zaoberajúcich sa stravovaním podľa tradičnej čínskej medicíny, ale žiaľ, nič vhodné som nenašla. Bylinky či konkrétne zlúčeniny, to áno. Na to štúdie sú, rôzneho charakteru, ale to by bolo na iný článok. Ale akoby sa nik nezapodieval tým, či môže niečo také ako stravovanie podľa jing a jang fungovať. Však jasné, ani ja by som sa tým nezapodievala. Kto by taký výskum zafinancoval a kto by ho v prvom rade a na akej vzorke robil, a akou metodikou?

Že je na internete veľa nezmyslov o zdravom stravovaní je smutný fakt (tu si prečítajte prečo), ale že sa čerstvo titulovaní odborníci na výživu nechajú opantať lekárkou s červeným diplomom, ktorá šíri hovadiny, to je ešte smutnejšia správa. A viete čo? Kašlať na jej červený diplom a na naivitu mojich kolegov, len to ukazuje, ako zle sú nadstavené podmienky získavania známok a titulu na lekárskych fakultách. No, a zase mi je smutno...

Priatelia, neverte! Titul pred menom nič neznamená, bohužiaľ, často ani za menom nie. Neznamenajú nič ani ich pofidérne dlhoročné skúsenosti na sebe samom či s klientami. Nenechajte sa opantať. 

Vaša Petra

2 komentáre:

  1. Ja som si tak dnes kráčala domov pešo z práce - nie celkom dobrovoľne, ale keď už som mala ten čas na rozjímanie, tak som ho využila :D A rozmýšľala som hlavne nad tým, ako taký nutričný terapeut, čo podniká na vlastnú päsť (teda napr. ja) nemá šancu svoj plat nejako vyšvihnúť, nakoľko sme časovo obmedzení (deň má predsa len tých cca 8 pracovných hodín plus mínus) a ľudia sú zasa obmedzení finančne. Teda môžem sa ísť aj zodrať a šanca, že budem dobre zarábať iba zo svojho súkromného poradenstva je veľmi malá. Preto sme aj my, nutriční terapeuti, do určitej miery závislí od rôznych spoluprác. To, čo budeme vo svojom profesijnom živote robiť pomimo určí to, ako sa budeme mať. Aj mne už prišli rôzne ponuky, dokonca aj pomerne atraktívne, reklamného charakteru, vďaka ktorým by som sa prezentovala aj v médiách. Ibaže tie rozhodnutia, čo urobíme, sa s nami povlečú celou kariérou a preto musíme byť rozumní. Ty ešte vlastne študuješ, ale už máš tento blog, už sa nejako prezentuješ a buduješ si kariéru, čiže good for you, že si túto smiešnu ponuku neprijala, raz sa ti to naozaj vyplatí aj s úrokmi. Naozaj, radšej sa o rok dlhšie trápiť sama vo svojej mini poradni, ako prijať ponuku, čo ma môže tak akurát pochovať. Ale ako vravím, bez nejakých tých spoluprác to asi celý život úplne nepôjde, treba si len správne vybrať. Tak držím palce :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Držím palce, posadnutosť "zdravou" výživou sa už stala novodobým náboženstvom. Vďaka za každého, kto sa nebojí použiť zdravý rozum!

    OdpovedaťOdstrániť