Hmyz na tanieri

, , No Comments
V súvislosti s globalizáciou sveta a rozvoja multikulturalizmu, ktorý možno badať už aj v našej krajine, je možnosť pochutnať si na rozličných exotických pokrmoch. Vďaka tomu dnes nie je úplnou novinkou konzumovať hmyz. Zdá sa vám to zbytočné, odporné a nechutné? Prečítajte si nasledujúci článok.

Je to potrebné?
Udáva sa, že do roku 2050 bude žiť na našej planéte 9 miliárd ľudí, čo znamená, že súčasná produkcia potravín na uživenie budúceho ľudstva pravdepodobne nebude stačiť (1). Pôda je vzácna a rozširovanie plochy venovanej poľnohospodárstvu je málo udržateľnou možnosťou. Zmena klímy a nedostatok vody by mohli mať ďalekosiahly dopad na potravinársku výrobu. Už dnes však môžeme tvrdiť, že nedostatok potravy je témou číslo 1 v rozvojových krajinách, kde hladuje približne 1 miliarda ľudí. Je teda veľkou výzvou hľadať nové možnosti obživy. A hmyz má v tomto smere obrovský potenciál.

"Na zasýtenie a dodanie všetkých potrebných látok do tela by mala stačiť plná dlaň hmyzu."

Pomerne rozšírená a zdravá potrava
Jedlý hmyz bol odjakživa súčasťou našej stravy. Naši predkovia hmyz vyobrazovali maľbami v jaskyniach, čím jednoznačne poukazovali na jeho veľký význam vo vtedajšej strave. Ani dnes nie je konzumácia hmyzu - entomofágia považovaná za niečo ojedinelé. Odhaduje sa, že hmyz je súčasťou tradičnej stravy zhruba 2 miliárd ľudí (1). Jediný kontinent, ktorý sa hmyzu bráni je Európa. Hmyz totiž považujeme za nechutný, odporný, obťažujúci. Predstava, že by sme mali do úst vložiť červa či kobylku, je u väčšiny ľudí neprijateľná. Vieme, že niektoré druhy hmyzu prenášajú choroby a spôsobujú škody na úrode. V našich zvykoch sa tak stalo trdíciou hmyz zabíjať a zahadzovať. Na svete je však 3-5 miliónov (niektorí udávajúže až 50 mil.) druhov (2), prevažná väčšina nespôsobuje choroby, ani škodu, naopak, v rámci druhovej diverzity je hmyz nesmierne potrebný. Navyše, až 1400 druhov sa považuje za jedlých (3). A má to samé výhody.


" Hmyz poskytuje potravu pri nízkych nákladoch na životné prostredie."

Hmyz je vysoko výživná potravina, najmä pre vysoký obsah bielkovín, tuku, vlákniny, vitamínov a minerálnych látok (najmä vápnik, železo, zinok). V porovnaní s rybami je zloženie omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín v múčnych červoch rovnaké a dokonca lepšie ako u hovädzieho dobytka či ošípaných. Niektoré druhy hmyzu obsahujú rovnaké množstvo bielkovín ako mäso či ryby (1).


Ekologické
Hmyz je odbornou verejnosťou propagovaný ako potravina, ktorá emituje výrazne menej skleníkových plynov a amoniaku než väčšina hospodárskych zvierat (1). Okrem priamej konzumácie hmyzu ľuďmi sa hmyz môže využívať na kŕmenie chovaných živočíchov, ktoré sa hmyzom kŕmia prirodzene. Zdá sa teda, že konzumácia hmyzu by mohla pomôcť v boji proti globálnemu otepľovaniu. 

Bezpečné
Ak sa hmyz zbiera v oblastiach nezamorených pesticídmi a hnojivami (v našich krajinách je prijateľný skôr cielený chov hmyzu) a tepelne sa opracuje (podobný princíp ako u mäsa), nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo. Pozor by si však mali dať alergici. Ľudia alergický na morské kôrovce, ktoré sú morskými náprotivkami hmyzu, by sa mu mali radšej vyhýbať (1).

V niektorých štúdiách bolo zdokumentované, že chitín (polysacharid obsiahnutý v "kostre" hmyzu, ale tiež u húb, krabov, kreviet) by mohol byť alergizujúca látka. Avšak zistilo sa, že chitín a jeho derivát chytosan majú vlastnosti, ktoré by mohli zlepšiť imunitnú odpoveď u mnohých ľudí, a zredukovať tak alergické reakcie (4).


Aká je chuť múčnych červov
Nedávno som mala možnosť okúsiť chuť múčnych červov. V škole, v rámci predmetu "Súčasné trendy vo výžive", sme mohli ochutnať perník z múky z múčnych červov alebo proteínové tyčinky s touto múkou. Možno sa vám to nebude chcieť veriť, ale na tej chuti nebolo vôbec poznať, že je v tom hmyz a ešte tak odporný. Vynikajúce boli tiež chrumkavé slané tyčinky. Mnohí z nás mali ozajstný nezabudnuteľný zážitok.


Zvyknime si
Či chceme alebo nie, hmyz je nespochybniteľne jedlom budúcnosti. Ak máte možnosť hmyz ochutnať, nebráňte sa. Chutí jemne orieškovo až nasladlo, ale dá sa pripraviť na rôzne spôsoby. Je to výborná delikatesa. :)

Ak sa vám článok páčil, podporte ho svojím hlasovaním na: http://vybrali.sme.sk/c/Hmyz-na-tanieri/

Zdroje
1 http://www.fao.org/docrep/018/i3253e/i3253e.pdf
2 Chapman, A. D. 2009. Numbers of living species in Australia and the World. Canberra: Australian Biological Resources Study. Dostupné online: https://www.environment.gov.au/system/files/pages/2ee3f4a1-f130-465b-9c7a-79373680a067/files/nlsaw-2nd-complete.pdf
3 http://www.brouknataliri.cz/jedly-hmyz/
4 Muzzarelli, R.A.A. 2010. Chitins and chitosans as immunoadjuvants and non-allergenic drug carriers. Marine Drugs, 8(2): 292–312

0 komentářů:

Zverejnenie komentára