Stojac uprostred tejto veľkej tukovej epidémie zrejme nemusím vysvetľovať, čo je obezita, pretože sa dennodenne s obéznymi ľuďmi stretávame. Každý z nás vie, že obezita nie je dobrá pre naše zdravie – ale možno ste nevedeli, že je spojená s viac ako 65 pridruženými ochoreniami. Obezita je veľmi často spojená s nadmernou pohotovosťou ku zrážaniu krvi (hyperkoagulácii) a so zvyšujúcou sa hmotnosťou rastie riziko artrózy, žlčníkových kameňov, depresie, neplodnosti atď. Je hlavnou príčinou vzniku kardiovaskulárnych ochorení, diabetu melltitu druhého typu, či niektorých foriem nádorových ochorení. Navyše, najmenej 2,8 milióna ľudí ročne zomiera v dôsledku nadváhy alebo obezity (2). Obezita jednoznačne znižuje kvalitu života a taktiež zvyšuje náklady na zdravotnú starostlivosť. Áno, nadváha a obezita sú vážne problémy, ktoré predstavujú obrovskú a stále rastúcu finančnú záťaž štátov.
Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, koľko prostriedkov vynaloží naše zdravotníctvo na liečbu obezity a s ňou súvisiacich ochorení? Odhadované náklady na liečbu obezity sú nielen priame – výdavky na lieky a ostatnú zdravotnú starostlivosť, ale tiež nepriame, ktoré vyplývajú zo straty produktivity práce obézneho pacienta a zo straty z práceneschopnosti alebo invalidity.
To je naozaj veľká cifra, ktorú sme ochotní platiť za niečo, čomu sa dá predchádzať.
Som z rodiny, v ktorej je bežné mať kilá navyše...
Som z rodiny, kde sa namiesto pravidelného prísunu ovocia a zeleniny pravidelne kupujú sladkosti, polotovary a sladené limonády...
...Z rodiny, kde sa príliš nedbá na prevenciu.
Veľa ľudí mi vraví, veď predsa ty si chudá, môžeš jesť úplne všetko. Lenže to nie je pravda. Neznamená, že keď ja som chudá, vy ste chudí, že takto budeme vyzerať aj o 20 rokov. Najmä ak sa budeme stravovať štýlom mojej rodiny. Na tejto fotografii spred vyše 10 rokov som so svojou starou mamou ešte v čase, keď trpela "len obezitou".
Ďalšia častá komunikácia o obezite je to, že ide o osobnú zodpovednosť. Zo skúseností si trúfnem povedať, že väčšina ľudí si myslí, že ľudia s nadváhou a obezitou sú takí preto, lebo sú leniví a nič preto nerobia a myslia si, že ľudia vo všeobecnosti vedia kontrolovať ich hmotnosť. Veď je to jednoduché, stačí prijať menej kalórii a zvýšiť energetický výdaj. Do istej miery je to samozrejme pravda, ale zamyslite sa. Keby to bolo také jednoduché, čelili by sme takémuto katastrofálnemu stavu? V skutočnosti obezita nie je len o množstve prijatej a vydanej energie, ani o tom, že sme zdelili určité obezitogény a cez to nejde vlak, je to ďaleko komplexnejší problém. Ľudia sa nerozhodli stať sa obéznymi, veď kto by aj chcel.... ide o dôsledok zložitých zmien v našom prostredí (článok na túto tému nájdete tu ).
Chýba nám prirodzený pohyb - chôdza! Namiesto nej vládne svet obrazoviek. Bolo zdokumentované, že priemerne strávi dieťa pred obrazovkami 6,5 hodiny denne. (5)
Vyše 6 hodín času pred mobilmi, video hrami, televíziou, počítačom, tabletom....
Vyše 6 hodín, ktoré by pred tým strávili hraním vonku...
Na druhej strane zmien, ktoré nastali, je strava. V dnešnej spoločnosti získali spracované potraviny veľkú dôležitosť. Ľudia im začali dávať prednosť pred pôvodnými čerstvými potravinami, pretože sú ľahko dostupné a lacné. Sú všade – od reštaurácii, cez fastfoody až po čerpacie stanice. Automaty s presladenými nápojmi a sladkosťami sú dokonca aj na školách.
Zmenil sa tiež prístup k strave. Jedávame čoraz väčšie porcie. Nám čechoslovákom vadí, keď nám v reštaurácii naberú málo, veď za tie peniaze....
Pripravila som si pre vás jeden experiment na pochopenie tohto problému. Máme 2 obrázky – klobúk a koláč.
Potravinársky priemysel samozrejme vie, ako veľmi zraniteľní sme čo sa výberu jedla týka, a tak pomocou rôznych marketingových ťahov pôsobia na náš výber potravín. Predajcovia umiestňujú výrobky, ktoré chcú najviac predať do častí obchodov, cez ktoré zaručene prejdete a tak ich jednoducho nemôžete zignorovať. A viete prečo? Lebo sú vždy v zľave. A naši obyvatelia ešte stále bohužiaľ preferujú cenu pred kvalitou potravín.
Všimla som si tiež, že dnes už málokto z nás jedáva v kruhu rodiny. Domov by mal byť miestom podávania, vychutnania a kultúry jedla. Odkedy sa všetci ponáhľame do práce či školy to však upadlo do zabudnutia. Možno sa budete čudovať, ale tento trend rýchleho jedenia osamote a navyše s absolútnym odpútaním pozornosti škodí viac akoby sa dalo čakať (viac v článku: "Zvuk jedla ovplyvňuje to, koľko toho zjete"). Najmä deťom, ktoré sa učia výživové návyky od rodičov. Ostaňme na chvíľku ešte u detí a poďme do škôl. Kto z vás si pamätá na varenie v škole?... Mňa našťastie ešte stretlo, moju sestru o 9 rokov už nie. A pritom vedieť si vhodne jedlo uvariť je základom správnej výživy. Deti sa výžive na školách venujú tragicky málo času.
Okrem spomenutého vplýva na rozvoj obezity ešte celá rada iných faktorov.
Rada štúdii z poslednej doby poukazuje tiež na vzťah medzi charakterom črevnej mikroflóry, správnejšie nazvanej mikrobioty a obezitou. Pod mikrobiotou rozumieme komplex mikroorganizmov, ktoré osídľujú dutiny a povrch nášho tela, pričom najpočetnejšia bakteriálna komunita sa nachádza v našich črevách. Niekedy sa tento komplex mikroorganizmov nazýva aj „stratený orgán“, pretože je svojím počtom buniek taký impozantný. Predpokladá sa, že črevná mikrobiota môže ovplyvňovať stupeň využitia energie z potravy a jej ukladanie do tukových zásob (Podrobnejšie sa o mikroorganizmoch, ktorí žijú v našich črevách dozviete v tomto článku: https://www.slovenskypacient.sk/crevne-bakterie-v-crevach-crevna-mikroflora/).
Mojím prianím je, aby sme si uvedomovali všetky tie zmeny prostredia, ktoré nastali...aby sme pozorovali prostredie, v ktorom žijeme. Naozaj chcete jednať pri nákupoch impulzívne? Alebo uvážite, čo vložíte do nákupného košíka?
0 komentářů:
Zverejnenie komentára