Celé vs pomleté chia: čo je zdravšie?

, , No Comments
Poznáte to. Keďže to majú takmer všetci, nemôžete byť výnimka a na svojom instagrame musíte mať aspoň jednu fotku s chia aj vy. Vydáte sa preto na tour de nákupné centrá a v najbližšom alternatívnom obchode si kúpite chia semená v plnej svojej kráse. Predavačka sa na vás usmeje, pretože vie, že ste práve spravili niečo veľké pre svoje zdravie (a pre ich obchod). Veď chia všade propagujú ako cennú "superpotravinu" (v úvodzovkách preto, lebo tento pojem nie je ukotnvený v legislatíve, inak povedané, nič také ako superpotraviny zatiaľ neexistuje). 


Chia sú výborné pre vysoký obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselín, ktoré okrem iného priaznivo vplývajú na srdce. Ale má to jeden háčik. Biologickú dostupnosť.

To, že si kúpite chia a nasypete k raňajkovým cereáliám ešte neznamená, že z nich získate užitočné živiny, ktoré obsahujú. Na povrchu majú totiž tvrdú šupku a keďže sú tak malé, dozaista ich nerozhryznete. No dobre, možno zopár áno, ale to nestačí. Celé semienka z vás potom vyjdu tak, ako aj vošli. Inak povedané, budú priaznivo pôsobiť na vaše črevá ako hrubá vláknina, ale za tie peniaze by ste chceli aj lepší efekt, však? 

Pre využitie omega-3 je lepšie semienka rozomlieť. Ideálny je mlynček na kávu a po pravde, nič iné som neskúšala, takže neviem, či existuje aj iný spôsob.  
Ak ste nejaký vyskúšali, napíšte mi do komentára. :)

Rovnaký postup platí aj u ľanových semien

Správne uskladnenie a príprava
Kvôli prítomnosti nenasýtených tukov sú rozomleté chia náchylnejšie na oxidáciu v prítomnosti kyslíka a svetla. Po rozomletí sa preto doporučuje skladovať ich ideálne v uzavretej nádobe v chladničke.

Jedno veľké plus rozomletých chia tkvie v príprave pudingu. Bobtnajú lepšie, takže puding nemusíte mať v chladničke namočený v mlieku (či bezmliečnej alternatíve) až do rána. A chutí rovnako dobre.


Pomleté semienka (nielen chia, ale tiež ľanové) sú ešte výborné v tom, že sa dajú využiť ako "zahusťovadlo" do rôznych koláčov, tvarohu, jogurtu, smoothie, čohokoľvek... Získate tak dôležité živiny navyše a jedlo získa chutnejší ráz. Dobrú chuť.

Vaša Petra

0 komentářů:

Zverejnenie komentára