Pravidelné pitie sladených nápojov zvyšuje riziko vzniku cukrovky

, , No Comments
Dnes je svetový deň diabetu, ochorenia, ktoré je charakterizované absolútnym (diabetes 1. typu) alebo relatívnym (diabetes 2. typu) nedostatkom inzulínu - hormónu, ktorý sa podieľa na udržaní normálnej hladiny glukózy v krvi. Výskyt tohto ochorenia sa, rovnako ako u obezity, v poslednej dobe rapídne zvyšuje. Na cukrovku trpí celosvetovo až 347 miliónov ľudí (1). 

Zdroj obr.: https://pixabay.com/en/coca-cola-crown-corks-red-1218688/

Najnovšie sa ukazuje, že za príčinami vzniku diabetu zrejme môže aj nadmerný príjem sladených nápojov. Podľa tohtoročnej epidemiologickej analýzy pod vedením vedcov z Bostonu sa zistilo, že dospelí Američania, ktorí denne pili cukrom sladené nápoje, mali až 46-násobne vyššie riziko vzniku prediabetu (2). Prediabetes je určitý alarm, že ste na ceste k rozvoji diabetu. A keď so svojím životným štýlom v tomto stave nikam nepohnete, neskôr vás pravdepodobne čakajú antidiabetiká či pichanie inzulínu.

Hoci sa jedná len o observačnú štúdiu, ktorá nepreukazuje príčinnosť, výsledky naznačujú, že pravidelné pitie limonád, Coly a podobných sladených nápojov zvyšuje šancu na rozvoj včasných varovných symptómov diabetu druhého typu. Táto štúdia analyzovala dlhodobé dáta od 1685 dobrovoľníkov stredného veku bez (pre)diabetu. Tím vedcov zistil, že tí dobrovoľníci, ktorí pili najvyššie množstvo cukrom sladených limonád (zhruba 0,6 l/deň), mali významne vyššie riziko prediabetu a diabetu v porovnaní so skupinou, ktorá týchto nápojov pila menej alebo vôbec.

Tak či onak, sladené nápoje jednoznačne nepatria do správnej výživy. Väčšina z nich obsahuje toľko pridaného cukru, že pri dennodennej konzumácii viacerých sladených nápojov dozaista prekročíte povolené množstvá (90 g) pridaného cukru na deň. 

Nie som síce proti cukru ako takému, ale nadmerné prisladzovanie je podľa mňa zbytočné. 

"Vedeli ste, že napr. taká kofola obsahuje 8 g pridaného cukru na 100 ml? Keď vypijete 1 l Kofoly (čo je úplne bežné), dostanete do seba  80 g cukru, čo je až 16 kociek."

Ok, teraz si možno poviete, že Kofolu nepijete. Stavím sa však, že jogurtový alebo kefírový nápoj si kupujete. V obchode nájdete jednak biele - neochutené, ale z môjho pozorovania usudzujem, že väčšina zákazníkov kupuje tie s príchuťami. Ako inak - sú chutnejšie. Ibaže, taká Activia s príchuťou jahoda+kiwi obsahuje 11,7 g pridaného cukru na 100 g. Keď to prepočítame na celé balenie (310 g) získame 36 g cukru, čo je vyše 7 kociek. 



Načo zbytočne platiť za cukor, keď si napr. tie mliečne nápoje (ale tiež jogurty a tvarohy) dokážeme ochutiť doma samy - ovocím, orieškami, semienkami.?...

Na včerajšej akcii venovanej práve svetovému dňu diabetu som mala možnosť konzultovať stravu s diabetikmi a ľuďmi, ktorí sú v riziko, ale rovnako tak so zdravými ľuďmi, ktorí prejavili záujem o ozdravenie jedálničku. Presvedčila som sa o tom, že väčšina ľudí podceňuje silu vplyvu výživy na vznik mnohých ochorení, no pamätajte! Cukrovka spočiatku nebolí, a zrejme preto ju mnoho ľudí podceňuje. No akonáhle vznikne, je ťažké bojovať s ňou a opäť navrátiť telu zdravie. Myslite na to, že niekedy naozaj stačí upraviť jedálniček (kupovať menej sladených nápojov a sladkostí) a začať sa trošku viac hýbať a riziko vzniku diabetu, ale i mnohých ďalších ochorení prudko klesne. :)



Zdroje

1 World Health Organisation. 2014. Global status report on noncommunicable diseases [online], Geneva: World Health Organisation, ISSN 978 92 4 156485 4, dostupné na: https://cspinet.org/new/pdf/who-global-status-report-on-ncds-2014__1_.pdf
2 Ma et al. 2016. Sugar-Sweetened Beverage but Not Diet Soda Consumption Is Positively Associated with Progression of Insulin Resistance and Prediabetes. J. Nutrition, 146:1-7 DOI: 10.3945/jn.116.234047

0 komentářů:

Zverejnenie komentára