NutriInfo k obrázku
Nadbytočná konzumácia mäsa však nie je zdraviu prospešná. Zhruba tri dni do týždňa by sme si mali spraviť kvázi vegetariánske, kde mäso nahradíme inými potravinami, ale tak, aby sme zachovali nutričnú hodnotu pokrmu. Dostatok bielkovín nám môžu zabezpečiť napríklad strukoviny. Ako vhodnú alternatívu k mäsu možno použiť tofu.
Tofu, pôvodne čínska špecialita, sa vyrába podobne ako syr, hoci namiesto klasického mlieka je vo výrobe použitý sójový nápoj získaný zo sójových bôbov. Keďže tofu neobsahuje toľko energie ako mäso, na jeho strávenie je potreba menej času. Navyše, keďže je tofu rastlinného pôvodu, neobsahuje cholesterol, má menej celkového tuku, no najmä nasýtených mastných kyselín. Viaceré štúdie tiež dokumentujú, že konzumácia tofu zlepšuje lipidový profil (zvyšuje "dobrý" HDL-cholesterol a znižuje "zlý" LDL-cholesterol), čím významne zlepšuje srdcovo-cievne zdravie. Niektoré štúdie poukazujú tiež na to, že izoflavonoidy, obsiahnuté v tofu, majú priaznivé účinky v prevencii proti rakovine.
Tak čo, uvaríte si dnes večer špagety tofu bolognese?
Odkaz na štúdie:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22158125
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22301925
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24898224
0 komentářů:
Zverejnenie komentára