Môžu byť zeleninové či strukovinové chipsy zdravšou alternatívou?

, , No Comments
Poznáte ten slastný pocit, keď si večer môžete vyložiť nohy a z pohodlného gauča sledovať váš obľúbený seriál či začítať sa do knižky. Ako inak, s navňadenými rukami ponorenými do šušťavého obalu od chipsov. Jete jeden za druhým, až máte pocit, akoby ste nemohli prestať.

Pre tých viac uvedomelých, ktorým zdravá výživa nie je úplne ľahostajná, však pocit blaha práve končí. Všetci vieme, že chipsy nepatria do zdravého jedálničku, no aj napriek tomu si túto pochutinu mnoho ľudí dopraje pomerne často. Tí, ktorí sa radi vŕtajú v správnom stravovaní, sa snažia vyberať si tú zdravšiu alternatívu, a tak na sáčkoch chipsov čítajú: rastlinný tuk, bez konzervačných látok, bez pridaných farbív, morská soľ, bezlepkový výrobok a pod. Samozrejme, že niektoré plusy by sme na takýchto obaloch rozhodne našli, ale to nie je to, o čo tu kráča.  

"Tým najškodlivejším, čo na nás v chipsoch číha, je vysoký obsah tuku (a z toho logická vysoký energetický obsah) a soli, a je úplne jedno, či kuchynskej alebo morskej či himalájskej."

Keď k tomu sčítame nevábny vysoký energetický príjem za celý deň, vyjdú nám vysoké hodnoty, ktoré keď sme nešportovali, nemá naše telo šancu spáliť, a tak začne ukladať a kilá idú nahor.

Zdroj obr.: https://pixabay.com/cs/

Zeleninové chipsy ako zdravšia alternatíva?
Kdeže. Ak siahnete po zeleninových chipsoch, vedzte, že pre svoje zdravie robíte rovnakú službu. Mimochodom, aj zemiaky sú zelenina, takže koncept zeleninových chipsov pre mňa postráda zmysel. Zelenina je proste skvelá vec za surového alebo vareného stavu. Pri smažení sa však všetko dobro utopí v oleji. Pri smažení dochádza k tvorbe akrylamidu, ktorý nájdete rovnako tak v zemiakových chipsoch. Akrylamid je ďalšou škodlivou komponentou v chipsoch (ale tiež perníkoch, kôrke chleba, praženej káve atď) a Európsky úrad pre bezpečnosť potravín nabáda, aby sa v takýchto výrobkoch obsah znižoval. Nikto však nerieši zeleninové chipsy, a tak môže byť obsah akrylamidu v zeleninových chipsoch dokonca aj vyšší.

A čo YES CHIPS hrachové?
Pravdepodobne ste postrehli novinku vo svete chipsov - hrachové s makom, ktoré sa opäť tvária ako tá najzdravšia chipsová pochutina. Cením si na nich vysoký obsah vlákniny - na 80 gramov (celý balík) majú krásnych 8 g prospešnej vlákniny. V porovnaní s Bohemkami solenými je to presne dvojnásobok. Čo mám na hrachových chipsoch rada je nižšia energetická hodnota vďaka nižšiemu zastúpeniu tukov a sacharidov. Výhodou tiež je, že obsahujú viac bielkovín - vyše trojnásobok oproti klasickým zemiakovým lupienkom (Keď zjete celý balík hrachových chipsov, dostanete do seba 16 g rastlinnej bielkoviny, čo je slušné na chipsy :) ). Na druhú stranu je pre mňa obrovským sklamaním, že výrobcovia nešetria soľkou a v týchto chipsoch nájdete o polovicu viac soli ako v Bohemia chips - na jedno balenie to vychádza 2,44 g soli, čo je polovica z dennej maximálnej odporúčanej dávky. A to by som na ne chuťovo fakt nepovedala. A že máme jedlá presolené je smutný fakt, takže pri bežnej slovensko-českej strave zjeme pokojne aj viac ako 5 gramov za deň, a to aj bez pochutení na týchto chipsoch. Škoda, vyzeral to tak nádejný výrobok.



Aký je z toho záver?
Neexistuje zdravá potravina, existuje len správny spôsob stravovania. Chipsy sú tu pre nás pre to, aby sme si na nich pochutili. Jasné, že ich nebudeme nikomu odporúčať, ale každý z nás raz za čas v niečom zhreší a aj chipsy sa počítajú. A ruku na srdce, z balíka chipsov hádam ešte nikto nepribral. Vždy ide predsa o celkovú skladbu stravy a o mnohé ďalšie premenné do toho vstupujúce. 

Na druhú stranu, keď si nabudúce budete prezerať regále v supermarkete, zaostrite na nutričné hodnoty vzadu na obale a pozrite sa, koľko energie do seba dávate, aký olej je pri smažení použitý (pozor na palmový) a zvážte svoj celkový príjem stravy za ten daný deň (Mal som dnes už vyprážaný rezeň s hranolkami? Sakra, tak tie chipsy dneska fakt nie!).

Hrachovky sa mi zdajú lepšia voľba na mlsanie, na druhú stranu je však obsah soli v nich alarmujúci, hoci sú chuťovo celkom nevýrazné (a tak je dosť pravdepodobné, že na zahnanie chutí vám nepomôžu a aj tak sa dostanete k niečomu kalorickejšiemu, takže neviem, čo je lepšie :D ). A ak si chcete pochutiť na zeleninových chipsoch v domnení, že sú zdravšie, tak na to radšej rýchlo zabudnite a choďte si načistiť reďkovky.

0 komentářů:

Zverejnenie komentára