Ako byť stále kosť
Dnes vám prezradím, ako byť stále kosť ;)
Pre dobré kosti potrebujeme, okrem iného, slušnú dávku vápnika. Pri uvážení dospelej osoby to je celý 1g.
V strave prijímame v rôznych potravinách. Vedeli ste však, že veľké
množstvo vápnika sa z čreva do krvi aj tak nevstrebe? Môžu za to, pre
zjednodušene, zlúčeniny, ktoré sú v potravine naviazané a bránia
využitiu-napríklad oxaláty či fytáty.
Z tohto dôvodu je pre nás najlepším zdrojom vápnika mlieko a mliečne výrobky. Ako vyplýva z obrázku, zo 100 g syru získame 6x viac vápnika pre naše kosti, zuby, srdce, nervy a svaly ako z rovnakého množstva brokolice. Okrem toho však zostáva hlúbovitá (košťálová) zelenina skvelým zdrojom vápnika rovnako ako aj sardinky s kosťami.
Tieto dva výborné zdroje vápnika sú extra dôležité pre osoby s
laktózovou intoleranciou alebo alergiou na bielkovinu kravského mlieka,
ktoré sú v príjme mlieka a mliečnych výrobkov značne obmedzované.
Absolútnym kráľom v najväčšom obsahu Ca je mak. Ten však bohužiaľ nekonzumujeme tak často a v takých dávkach, aby sme z neho získali toľko, koľko napr z mlieka. Sezam a iné semienka, rovnako
ako orechy, sú len doplnkovým zdrojom vápnika, pretože vstrebateľnosť
je nižšia ako 5 %. Tak už prosím žiadne propagovanie čisto vegánskej
stravy ako toho najlepšieho, najzdravšieho a najviac vápnikového
životného štýlu.
A nezabúdajte, že využitiu vápnika bráni aj sedavý spôsob života, nedostatok slniečka (a stravy bohatej na vitamín D), stres a alkohol.
Jak je to s tím mákem? Tam by podle některých zdrojů těch šťavelanů mělo být taky dost, takže to se vstřebatelností nebude úplně slavné... :-( Prý pomáhá tepelná úprava?
OdpovedaťOdstrániťPresne, ako píšeš. Práve kvôli obsahu šťavelanov má mak tak malú využiteľnosť vápnika. Voľné šťavelany sa dajú znížiť zblanširovaním zeleniny (najmä u špenátu, ktorý má šťaveľanov najviac), t.j. sparením horúcou vodou. U maku to však nejde. :/
Odstrániť