Pečeň - zdravá/nezravá
Nie všetci čitatelia môjho blogu zabrúzdajú aj vo vodách instagramu, a tak som sa rozhodla, že niektoré moje nutrične bohaté príspevky publikujem aj na blogu. Dnes na tému pečeň.
Nedeľný vývar s pečeňovými knedličkami ma
prinútil zamyslieť sa nad pečienkou. Veľa ľuďom nechutí a viacerí
sa jej konzumácie boja. Je pravda, že pečeň je centrom detoxikácie organizmu od škodlivých látok, na druhú stranu je zásobárňou mnohých
prospešných látok, pre ktoré sa pečeň oplatí raz za čas jedávať. Ide
predovšetkým o železo, ktoré sa z pečene vstrebáva snáď najlepšie, ďalej
vitamíny A, D a B, zinok a meď.
Pečeň je síce bohatá na cholesterol,
ale výhodou je, že obsahuje aj lecitín, ktorý napomáha v znižovaní
vysokého cholesterolu v krvi. Svaloví makači ocenia aj dostatok
bielkovín a prítomnosť esenciálnych aminokyselín (takých, ktoré si naše telo nevie vyrobiť samo).
A čo s tými odpadnými
látkami? Ideálne by bolo poznať pôvod a oblasť chovu zvieraťa - ak sa
vykrmuje rastovými hormónami, najlepšia voľba to asi nebude. Viem, že to
opakujem stále dokola, ale VO VÝŽIVE NIE JE NIČ ČIERNOBIELE, neznamená,
že keď je daná potravina z napr. toxikologického hľadiska nie príliš
vhodná, že obsah nutrične prospešných látok pre naše zdravie nebude
veľký, práve naopak. Vždy je to o porcii a pravidelnosti jedenia. Pečeň
dvakrát do týždňa asi nebude vhodná, ale do nedeľného vývaru sa to
proste žiada!
Majte ešte pekný zvyšok nedele
0 komentářů:
Zverejnenie komentára