Chute Thajska - recept na Pad thai

, , No Comments
Keď sme hľadali destináciu, kam vyrazíme na svadobnú cestu, chceli sme skúsiť exotiku spojenú s krásnou prírodou, aby sme mali čo najviac možností na výlety a... 

perfektnou gastronómiou.

A keďže k mojej práci patrí veľká šálka kreativity, hľadania a skúšania nových chutí a vymýšľania nových kombinácii jedál, povedali sme si, že musíme niekam, kde to je skrátka iné.

Po rôznych kalkuláciách sme sa nakoniec rozhodli pre Thajsko - krajinu prestrých chutí, pálenia v hube a krásneho prirodzeného foodstylingu


Thajská kuchyňa je iná ako európske
Je veľmi pestrá a chutná. Zároveň rýchla a jednoduchá na prípravu. Rovnako ako u väčšiny ázijských gastronómii je typická svojím štipľavým charakterom a ryžou.  

Ryža (väčšinou jasmínová alebo Basmati) je absolútnym základom takmer všetkých pokrmov. Krásne zmierňuje ostrosť thajského kari - typického pokrmu, ktorý musíte v Thajsku ochutnať. 

Okrem ryže nájdete v thajskom "meníčku" ryžové rezance. Skvelo sa kombinujú s rôznymi omáčkami - najčastejšie so sójovou a fermentovanou rybacou, ktoré zároveň nahradzujú soľ a čierne korenie. Okrem toho s obľubou používajú rôzne ostré kari pasty. Jednu takú sme si dokonca pripravili aj v na úžasnom kurze originálneho thajského varenia.

Myslela som si, že doménou obedov a večerí budú ryby a morské plody, ale z viacerých thajských reštaurácii som pochopila, že zahraniční turisti na to nebudú moc zvyknutí, a tak to baštia skôr miestni. Ryby a krevety však nechýbali ani v jednej reštike. Skvelé je, že sú čerstvé a nepreleteli polku sveta. Z mäsa používajú najčastejšie kuracie a bravčové, ktoré pripravujú často aj nasladko alebo s orieškami.

Nielejn do nápojov, ale aj do jedál thajci s obľubou pridávajú kokosové mlieko. Výborne chutí v napríklad v polievke Tom Kha Gai, ktorú si turisti často objednávajú. A keďže thajci milujú sladké, kokosové mlieko (napr. spolu s banánom) osladené na level 11 z 10 je výborným dezertom miestnych.
Tom Kha Gai - polievka z kokosového mlieka, galangu, hríbov, citrónovej trávy, chilli, kuracieho mäsa a koriandru

Z byliniek dominuje citrónová tráva, listy kafírovej limetky a thajská bazalka. Áno, nič z toho nemáte doma, jedine tak našu menej výraznú bazalku.
Vzadu klasická limetka a kafírová spolu s listami v popredí

Takže po návrate domov nastala dilema. Budem doma schopná pripraviť tie skvelo navoňané a chutné jedlá?

Kde thajské potraviny nakupovať
Po návrate domov som začala hľadať, kde by som zohnla všetky tie veci, s ktorými sme v Thajsku varili. Sušenú citrónovú trávu a listy kafírovej limetky som šikovne kúpila ešte v Thajsku, pretože som sa bála, či sa budú dať zohnať u nás. Sójovku som nejakú doma mala, ale chýbala mi rybia omáčka. Neviem, ako je to v rôznych kútoch Slovenska, ale v Brne máme perfektnú vietnamskú tržnicu (pre mojich brnenských sledovateľov - ak nepoznáte, je to na Oloumocké v Slatine), kde zoženiete prakticky všetko potrebné. Z rozprávania viem aj o jednej bratislavskej.

Ak túto možnosť nemáte, dá sa celkom slušne pozháňať vo veľkom Tescu a napr. pár dobrých vecí som videla aj v Alberte. Poviem vám však, že je to iné. Všetky tie suroviny. Predovšetkým v omáčkach ešte nie som doma - asi som si nevybrala tú správnu rybiu a tamarindovú pastu, a tak náš najobľúbenejší pokrm - Pad thai, nebol chuťovo tak perfektne vyladený, ako na dovči. Nič to, aspoň vám sem hodím originálny thajský recept, keby chcel niekto z vás vyskúšať:

Na 2 porcie zháňajte:
  • 1 PL tamarindovú pastu
  • 2 PL rybaciu omáčku
  • 100 g výhonky mungo (ideálne čerstvé, nech sú chrumkavé)
  • 125 g ryžových rezancov širších
  • chilli omáčky/chilli korenia/papričky dla tolerancie ;)
a doplňte o:
  • 1 vajce
  • 40 g prírodného tofu 
  • 2 ks jarnej cibuľky
  • 1/2 mrkve
  • 1 šalotku 
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 100 g kuraciny
  • repkový/slnečnicový olej (thajci používajú výhradne sójový, ale ja ho pre prepaľovanie nepoužívam)
  • 1 PL trstinový cukor
  • 1 menšia limetka
  • 70 g arašidov

Základ thajských pokrmov je starostlivá hrubá príprava!
Sledovať thajcov pri varení je fakt zábava. Krájajú všetko zaráz, väčšinou po 2 cm a všetky ingrediencie, ktoré sa varia dokopy spájajú a ostatné separujú do inej misky.

Vaše Pad thai začnite tým, že si najemno nakrájate cesnak a šalotku. Potom si nakrájate na 2 cm tenké hranolky mrkve a jarnej cibuľky. Tofu tak isto na malé kocky. Arašidy posekajte najemno a ryžové rezance namočte cca na 30 min. do studenej vody.


Na rozpálenom oleji (nešetrite, uvádza sa, že na 2 porcie sú to zhruba 2 PL oleja) orestujte cesnak, pridajte šalotku, potom rozklepnite vajíčko a chvíľku miešajte, následne doplňte tofu a kuracinu nakr. na menšie kúsky. Zhruba 5 min. premiešavajte, aby sa mäsko zarestovalo. Keď je mäso hotové, pridajte rezance a miešajte. Teraz príde na rad omáčka - zmiešajte tamarindovú a rybaciu omáčku spolu s chilli, cukrom a limetkovou šťavou a štipkou soli. Vlejte do wok panvičky a premiešajte, aby sa chute spojili. Pridajte jarnú cibuľku a mungo výhonky a odstavte hneď z plameňa.

Gratulujem, máte hotovo :)

Podávajte s čerstvými mungo výhonkami, arašidmi a limetkou - ja si totiž rada pokrm ešte okyselujem :)

0 komentářů:

Zverejnenie komentára