10 krokov k získaniu zdravého vzťahu k jedlu

, , No Comments
Čoraz častejšie si kladiem otázku, či to bolo s jedlom niekedy komplikovanejšie ako dnes. O tom, čo jesť a čo nie sa nás každý deň snaží presvedčiť stovka článkov na internete, tisícky príspevkov food bloggerov a influencerov, viaceré reportáže z rádia či televízie. Jeden módny stravovací trend strieda druhý a dnes má každý do výživy čo povedať. Väčšina rád plynúca zo skúsenosti ostatných ale zakazuje, obmedzuje a moralizuje. Okolo toho, čo je zdravé a čo nie panuje už poriadna forma úzkosti, ktorú ja s obľubou nazývam jedlofóbia

Jedlofóbia môže vyústiť až do nezdravého vzťahu k jedlu, do radikálností a veľkým zákazom v snahe o dokonalú stravu a telo. Prinášam vám preto tipy, ako zo stravy nezcvoknúť a ako si vybudovať správny vzťah k jedlu a k sebe samému.
Zdroj obr.: https://unsplash.com


1. Princípom zdravého stravovania nie je ochudobňovanie alebo dodržovanie striktných pravidiel, ale prevedenie dlhodobo udržateľných, nutrične prínosných zmien, ktoré povedú k trvalému upevneniu zdravia. A na to, aby sme boli zdraví, musí fungovať telo, psychika a sociálne väzby. Preto, pokiaľ ste na návšteve a bojíte sa dať si ten kúsok torty, aj keď by ste naň mali chuť, váš prístup k jedlu nie je správny.

Zdravá strava je vlastne hľadanie určitej rovnováhy, ktorú dosiahneme v dlhšom časovom horizonte, nie je to otázka jednotlivých dní. Nie je to o jednom zlyhaní. Ani o jednom prehrešku. 


2. V živote je dôležité snívať a mať určité ciele, ale zároveň je fajn byť pevnými nohami na zemi. Nedávajte si teda príliš veľké, nerealistické a veľmi zaväzujúce ciele. Naopak, malé zmeny sú výhodné, pretože sa postupne sčítajú, čím sú oveľa účinnejšie.

3. Zdravá strava nie je pseudonymom pre nákupy v obchodoch zdravej výživy. Malé kamenné predajne boli založené prioritne pre alergikov a intolerantné osoby na konkrétne zložky potravín. V obchodom (so zdravou výživou výživou) zdravej výživy sa dajú zohnať výborné potraviny, ktoré napr. v bežných supermarketoch nezoženiete a majú nielen skvelú chuť, ale aj zloženie. Na druhú stranu tam predávajú celú škálu sortimentu, ktoré so zdravým jedálničkom skutočne nemajú nič spoločné.

4. Neporovnávajme sa s druhými! Skutočnosť, že mal určitý stravovací režim istý priaznivý účinok na konkrétneho človeka a v konkrétnom období jeho života, nie je dôkaz, ale len čisto osobné, šťastné vyústenie konkrétnej situácie. Pokiaľ sa niekto cítil lepšie napr. vylúčením lepku alebo kto s nízkosacharidovým stravovaním schudol a efekt mu pretrval, ok. Verím mu, skutočne to tak mohlo byť. Ale mohlo to byť pravdepodobne výsledok pridruženého faktoru, ktorý si daný človek vôbec nevšimol. Napr. pri vylúčení lepku zo stravy logicky obmedzíme sacharidy, a tak si ušetríme kopu energie. A čo spôsobuje chudnutie? Správne, kalorický deficit. A že je nám po vynechaní lepku ľahšie? Pokiaľ sa ládujeme pečivom 2x denne a teraz namiesto toho zaradíme napr. ovsené vločky, proso ... je logické, že trávenie sa zlepší. Vždy je to o tom, čo sa čím nahradí.

5. Čítajte obaly! Nie je totiž všetko zlato, čo sa blyští. Na obaloch samozrejme nájdete informácie podložené legislatívou, ale kopa tvrdení je čisto marketingovým ťahom. 

Dnes je napríklad veľmi moderné vyhýbať sa zemiakovým lupienkom a namiesto toho kupovať zeleninové chipsy. Lepšia, zdravšia voľba to ale rozhodne nie je!

6. Vylučovanie celých skupín potravín je pre zdravého človeka zbytočné, často aj rizikové. Typicky, pri vylúčení príloh a pečiva sa ukrátime o kopu energie v podobe polysacharidov, ktorá nám môže chýbať, čo býva veľmi častým dôvodom napr. chutí na sladké pri prísnom redukčnom režime. Zároveň sa ukracujeme o vitamíny skup. B, vlákninu a ďalšie mikroživiny. Úplne zbytočne!

Pozn. na okraj: Keď nie ste spokojný s podielom pečiva a príloh vo vašej strave, skúste dané množstva mierne znížiť, podľa celkovej potreby vášho tela (nie pocitovej, ale reálnej) a svoj jedálniček obohaťte o nové druhy - bulgur, kuskus, pohanka, quinoa, amarant, proso atp.

Ok, keď sa niekto z určitého, napr. morálneho presvedčenia, rozhodne pre vegetariánsku stravu, tak je to samozrejme v poriadku a je potreba to rešpektovať a snažiť sa o čo najpestrejší jedálniček tak, aby vylúčenie mäsa nevyvolalo zdravotné problémy. Čím viac zložiek alebo potravinových skupín budeme vylučovať, tým bude zostavenie jedálničku náročnejšie, prípadne bez suplementácie potravinovými doplnkami sa asi už nezaobídeme. 

7. Buďte umiernení a neprejedajte sa! Vsaďte skôr na kvalitu než na kvantitu.Vieme, že nadbytok sacharidov, najmä tých jednoduchých pridaných nám nesvedčí. Neznamená to však, že keď si doprajem šálku čaju s lyžičkou cukru, tak sa zákonite zle stravujem. A tak isto neznamená, že po 300 g steaku s pečenou zeleninou schudnem len preto, že k tomu nemám prílohu.

Na druhú stranu pozor na príliš skromný jedálniček. Často máme pocit, že toho zas toľko nepotrebujeme a naša strava je skôr príležitostného než pravidelného charakteru. Ako nadbytok stravy, tak aj jeho nedostatok môže spôsobovať zdravotné problémy!

8. Nevyhadzujte peniaze za žiadne očístné kúry, neplytvajte svoju energiu na detoxy. Detoxikovať sa nemusíme - pokiaľ máme zdravé obličky a pečeň, tak nám službu odstraňovania odpadných látok z tela nám vykonávajú najmä tieto orgány 24 hod denne.

9. Naučte sa vnímať potreby svojho tela. Pozorujte, kedy ste hladní, kedy máte túžbu vychutnať si niečo dobré, kedy ste v strese, alebo či jete z nudy. Všímavým jedením sa naučíte odfiltrovať emočné jedenie a nepríjemné pocity zlyhania po ňom.

10. Pozerajte sa na jedlo ako na svojho priateľa. Jedlo je totiž viac než len energia. Jedlo v našich životoch spája ľudí a výrazne ovplyvňuje náladu – zrovna ako dobrý priateľ. Keď sa tak jedlo stane problém, výsledkom môže byť až depresia. Pokiaľ jedlo už vopred škatulkujeme na „dobré/zdravé“ vs. „zlé/nezdravé“, už si predurčujeme, ako sa po ňom budeme cítiť.




Ďakujem Verči a Andy z Nehladu za príležitosť vystúpiť s touto témou na konferencii Nutrigeeks 2019.

0 komentářů:

Zverejnenie komentára