MANA: Dokáže nahradiť pestrú tuhú stravu?

, , No Comments
Žijeme v dobe zhonu a snažíme sa maximalizovať čas na svoje aktivity, aby sme toho za deň stihli snáď aj viac než máme k dispozícii. Už dávno nie je pravidlom vyvárať nedeľný obed, ukuchtiť fajn večeru po príchode z práce alebo pripraviť si stravu do krabičiek na výlet. 
 
Česť výnimkám a česť práci tým, pre ktorých je toto svätým grálom.

Prípravou stravy totiž "zabijeme" aj niekoľko hodín, ktoré tak ochotne prepožičiame práci, koníčkom alebo ... (doplňte, čo sa vám tam zrovna hodí). Dnes je to jednoduchšie, pretože namiesto nedeľného obeda zájdete k svokre, namiesto večere objednáte pizzu, a na výlete skočíte do najbližšieho pohostinstva. A pre tých, čo chcú pohotovejšie a komplexnejšie varianty bez nutnosti návštevy reštaurácie alebo rodiny, siahnu po náhrade stravy.

Na trhu je kopa z nich, ale snáď najpopulárnejšia je dnes MANA. Ide o sypkú zmes pre prípravu nápoja alebo už hotový tekutý výrobok, ktorý je, podľa slov výrobcu, plnohodnotná náhrada stravy.  Je to ale skutočne tak? Dá sa naozaj narvať do 330 ml tetrapacku všetko to, čo človek v daný moment, napr. v rámci obeda potrebuje?

Zloženie Many odzrkadľuje to, čo je možné technologicky vyrobiť. Verím tomu, že výrobcovia investujú mnoho úsilia do toho, aby bol výrobok vyšperkovaný a obsahoval všetko potrebné. Na druhú stranu narážajú na viaceré limitácie toho, čo je vôbec reálne. Predovšetkým, aby sa zachovala tekutosť výrobku. A tu narážame na prvý problém.

Kameň úrazu č. 1 - Nedostatok komplexných sacharidov
Keď čítate zloženie Many, narazíte hneď po pitnej vode na maltodextrin - čo je oligosacharid, ktorý sa získava enzymatickým štiepením škrobu - najčastejšie pšeničného. Po chemickej stránke sa jedná o molekuly glukózy spojené glykozidickou väzbou, inak povedané - ide o rýchlo straviteľný sacharid, ktorý je výborný napr. pre športovcov na rýchle doplnenie energie, avšak nie pre človeka so sedavým zamestnaním. Ten by v rámci výživových doporučení určite ocenil viac komplexných sacharidov, ktoré sa v rámci pestrej a vyváženej stravy odporúčajú viac na úkor jednoduchých sacharidov. Celozrnnú múku alebo inú podobu komplexného sacharidu však do výrobku práve zo spomínaného technologického hľadiska pridať nemôžu, pretože by výrobok stratil na tekutosti a nedal by sa piť. Sacharidy z Many, ktorých je polovica oproti odporúčanej dennej dávky pre bežného človeka, sú veľmi rýchlo straviteľné a teda aj dobre využiteľné, čo ale nie je v súlade s odporúčaním pestrej a vyváženej stravy bežnej populácie. A ako výrobcovia nahnali nedostatok sacharidov? 

Kameň úrazu č. 2 - Nadbytok tukov
Tuk ako koncentrovaný zdroj energie je pre výrobcov omnoho lepší než sacharidy, ktoré keby pridali tak, aby sa dostali do referenčných hodnôt výživových odporúčaní, museli by zdvojnásobiť objem výrobku, čo by určite nebolo žiadúce. Obsah tuku v Mane je tak vyšší než potrebuje väčšina bežných ľudí. Na druhú stranu, zloženie pridaných tukov nie je zas tak moc zlé - výrobcovia sa snažili pokryť celé spektrum tukov - v zložení tak nájdete kokosový olej - ako zdroj nasýtených mastných kyselín, slnečnicový olej - zdroj prevažne mononenasýtených MK a omega-6 MK a olej z mikrorias - dobrý zdroj omega-3 MK.


Kameň úrazu č. 3 - Neprítomnosť viacerých zdrojov bielkovín
Škoda, že sa výrobcovia nepohrali s pestrosťou zdrojov bielkovín tak ako u tukov. Proteínovým zdrojom je tak len izolát sójovej bielkoviny. Sója je perfektným zdrojom bielkovín pre vegánov, avšak priezmiešanej strave máme aj lepšie, plnohodnotnejšie a využiteľnejšie zdroje. A ako to u takýchto výrobkov býva, obsah bielkovín je vyšší, čo je na jednu stranu fajn (vo viacerých prípadoch to bude benefit), na druhú sa už dostávame nad rámec toho, čo sa bežnému človeku odporúča. Pokiaľ ale netrpíte ochorením obličiek, nemáte sa čoho obávať.

Kameň úrazu č. 4 - Čo ďalšie látky?
Keď sa budete stravovať s Manou, určite sa nemusíte obávať toho, že by ste mali nedostatok vitamínov a minerálnych látok. Tých je v Mane kopa a v dobrom množstve. Na druhú stranu je treba podotknúť, že príjmom bežnej pevnej pestrej strave jeme aj kopu ďalších živín, na ktoré nie sú vypísané referenčné hodnoty a ktoré teda výrobcovia Many do svojich výrobkov nezaradili - napr. probiotiká, polyfenolické látky a podobne. Prítomnosť vlákniny je vo výrobku síce veľmi slušná, navyše v podobe ovsených beta-glukánov, za čo určite chválim, avšak chýbajú mi aj ďalšie zdroje vlákniny. Ani v bežnej strave neprijímame len rozpustnú a nerozpustnú variantu.

Kameň úrazu č. 5 - Tekutosť výrobku a s ním spojené negatíva

Mana sa svojím charakterom tak trošku podobá sippingu - čo je tekutá forma enterálnej výživy, nutričná podpora určená pacientom s podvýživou a chorobnými stavmi, kedy tekutosť výrobku umožňuje dobrý príjem energie a živín nad rámec bežnej stravy. Žiadny nutricionista ani nutričný terapeut by však nedoporučil byť na sippingu dlho. Naopak, sipping sa má užívať po prechodnú dobu a nutričné stratégie a intervencie by mali smerovať k čo najrýchlejšiemu prechodu na pevnú stravu. Prečo?

Náš tráviaci trakt je uspôsobený na pevnú stravu - tú najskôr musíme rozhryznúť a rozomlieť pomocou zubov, potom natráviť a stráviť, aby sa mohli tie najmenšie molekuly vstrebať do krvného obehu. Tekutá strava tak predstavuje v tomto smere riziko, napr. ochabnutia žuvacích svalov, atrofie klkov v tenkom čreve, zrýchlenia črevnej pasáže s hnačkami a ďalšie. Navyše, tá jednotvárnosť chuti je tiež dosť oničom.

Komu je Mana teda určená?
V situáciách, kedy človeku hrozí, že nestihne obed alebo bude musieť byť na otrasnej majonézovej suchej bagete nadupanej konzervantami, je Mana lepšia ako hlad a nespokojnosť s alternatívnym obedom v podobe bufetovania. Mana je určite vhodná aj pre športovcov ako strava pred cvičením, ktorá rýchlo dodá energiu a nezaťaží tráviaci trakt. Perfektná je tiež na túry, kedy dobre zasýti, a zároveň nemusíte zbytočne ťahať každé kilo v ruksaku navyše.

Berte Manu ako núdzové riešenie v čase, keď skutočne nestíhate. Nie je však vhodná ako ospravedlnenie pre tých, ktorým sa nechce variť.

0 komentářů:

Zverejnenie komentára