Na jarný detox zabudnite

, , 2 comments
Jar je v plnom prúde, a tak sme cez víkend neleňošili a zašli si natrhať medvedí cesnak, ktorého chuť u nás doma milujeme. Keď som ho následne doma spracovávala a pripravovala z neho pesto, spomenula som si na všetky tie dokola ospevované pozitívne vlasnosti, ktoré sa mu pripisujú.


Vzhľadom k tomu, že prírodní liečitelia považujú túto bylinku prakticky za všeliek, spomeniem len niektoré bludy, ktoré sa píšu na mnohých webových portáloch:
  • pomáha proti rakovinovému bujneniu - proces nádorovej transformácie bunky je dlhoročný a nesmierne zložitý a hoci do toho vstupuje strava ako významný preventabilný faktor, niečo také ako konzumácia medvedieho cesnaku v minimálnom množstve a prakticky len v istom ročnom období vás pred nádorom bohužiaľ nezachráni.
  • pôsobí proti plesniam, mykózam a parazitom - ok, autori nevedia, čo sú mykózy. Pre tých, ktorí túžia po poznaní len doplním, že mykózy sú ochorenia, ktoré spůsobujú plesne (lepšie povedané mikroskopické vláknité huby). Takže ak by aj mal pôsobiť proti plesniam, tak by účinkoval aj proti mykózam. A žeby na parazity fungovala takáto obyčajná bylinka?
  • je účinnou detoxikáciou organizmu po zime - topka téma, ktorá si vyžaduje samostatný odstavec 
Je potrebný jarný detox? 
To, že niečo také ako detoxikácia existuje, je neodškriepiteľný fakt. Avšak to, čo si pod týmto pojmom vačšina z vás pravdepodobne predstaví, je detox - nedetox. 

Detoxikácia je proces odstraňovania toxických zlúčenín z organizmu, predovšetkým prostredníctvom pečene a obličiek. Avšak jediná vec, ktorej sa zbavíte pri svojpomocnej detoxikácii tela, sú peniaze a čas.  

"Pokiaľ totiž netrpíte závažným ochorením, ako napr. cirhóza pečene či nedostatočná činnosť obličiek, váš organizmus si s cudzorodými, potenciálne nebezpečnými látkami poradí sám. "

Keby tomu tak nebolo, žiadne zázračné potraviny ako medvedí cesnak, žiadne diéty ani odčervovanie nepomôže. Pomôže až adekvátna medicínska liečba postihnutého orgánu.

Zvykne sa hovoriť, že toxíny sa v tele hromadia, preto sa treba detoxikovať, no nie je tomu tak. Každý, kto má aspoň základné poznatky z anatómie na úrovni strednej školy, vie, že zdravá pečeň aj obličky svojou metabolickou činnosťou odstraňujú toxické látky pomocou série niekoľkých krokov, biochemických reakcii, ktoré vždy povedú k finálnemu odstráneniu cudzorodých látok. 

Ani čistenie čriev nie je na mieste. Vďaka peristaltike nedochádza k usadzovaniu trávenej potravy na stene čriev tak, ako sa spomína v mnohých lifestylových magazínoch pre ženy. Navyše, bunky črevnej sliznice sa obmieňajú každých 72 hodín za nové. Tak prečo by sme mali potrebovať detox?

Existuje množstvo detokikačných kúr, po ktorých máte pocit, že sa cítite lepšie, krajšie, zdravšie. Pointa pramení v tom, že vačšina týchto "diét" obmedzuje kalórie v potrave a núti vás piť viac vody. V skutočnosti sa však nedetoxikujete, ale hladujete. To, že máte akosi viac energie je spôsobené najmä tým, že najväčšie množstvo energie v tomto momente využíva mozog na hľadanie potravy, takže vaše mozgové bunky budú proste viac v strehu. Ide však len o dočasný stav. Verte, že po pár dňoch či týždňoch hladovky v snahe detoxikovať sa budete akurát tak malátni, unavení, namosúrení, budete mať horšiu imunitu, spánok a celkové zdravie.

Drobná poznámka alebo skôr zamyslenie sa na záver
Dlhodobé poškodzovanie tela cigaretami, alkoholom, zlou stravou či sedavým spôsobom života nezmeníte počas pár jarných dní detoxom. Ak tento stav chcete zmeniť, musíte zapracovať na celkovej zmene životného štýlu a to nepôjde zo dňa na deň. A nepomôže vám v tom ani pesto z medvedieho cesnaku.

Len tak mimochodom, čo sa spomínaných zdravotných účinkov medvedieho censaku týka, našla som len štúdie, ktoré dokumentujú priaznivý vplyv na znižovanie krvného tlaku a v porovnaní s klasickým cesnakom dokonca ešte viac. Áno, sú aj štúdie, ktoré dokumentujú antimikrobiálny a antiparazitický vplyv, ale už nikde sa nepíše, že sa jedná o extrakt a účinok, ktorý bol v štúdiách zdokumentovaný, bol in vitro - čiže v skúmavkách. U ľudí to účinkovať nemusí alebo môže, no v iných koncentráciách ako pri jedení pár lístkov.

Preto, ak vám medvedí cesnak chutí, jedzte ho s pokojným svedomím, že z neho budete mať nejaké zdravotné benefity, no pamätajte na to, že vás tak úplne nespasí.

P.S.: Ak by vás zaujalo toto krásne zelené pesto a chceli by ste recept, napíšte mi do komentára a budem rada, ak mi napíšete aj to, či túto bylinu jedávate a v akej podobe.



Zdroje
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11989540
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4352197/

2 komentáre:

  1. Dobrý deň. Prosím ja by som chcel receptik. My robíme tinkturu z vodky a spásanie ku každému jedlu aktuálne.

    OdpovedaťOdstrániť