Sladká pravda o cukre

, , No Comments
Cukor je už niekoľko rokov na čiernej listine. Opakovane ho očierňujú televízne média, blogeri a lifestyloví kouči či poradci. Nedá im spávať najmä z toho dôvodu, že je všade a že je nezdravý. A na tom sa s nimi určite zhodnem. Nadmerná konzumácia jednoduchých sacharidov nepriaznivo vplýva na naše srdce, cievy, priberá sa z neho a poškodzuje našu pečeň. Keby to ale nemalo háčik.

Nie je cukor ako cukor!

Lenže toto mnohí neodlišujú, a tak sa zriekajú ovocia len preto, že v tom je cukor. Až ma pri srdci stislo. Ako sa niekto môže dobrovoľne vzdať ovocia len kvôli takejto neopodstatnenej blbosti fakt nechápem :(

Zdroj obr.: https://pixabay.com/cs/, upravené

Najskôr si spravme poriadok v pojmoch
Cukor je pojem, pod ktorým sa skrývajú sladké látky zo skupiny sacharidov. Ide najmä o monosacharidy glukózu (krvný cukor), fruktózu (ovocný cukor) a galaktózu (súčasť materského mlieka). K cukrom sa však radia aj disacharidy, ktoré sa skladajú vždy z dvoch monosacharidov. Stretnúť ste sa mohli s  laktózou (mliečny cukor obsiahnutý v mlieku a mliečnych výrobkoch), maltózou (sladový cukor obsiahnutý v pive) a sacharózou (repný cukor, ktorým si sladíte kávu/čaj či obľúbené koláčiky).

Všetky tieto cukry sa nachádzajú v prirodzených zdrojoch. Napríklad fruktózu, ktorá sa momentálne najviac očierňuje, nájdete v ovocí, zelenine a podobne. Samozrejme, je obsiahnutá aj v celej rade sladkých dobrôt ako pridaný cukor, najmä vo forme známeho glukózo-fruktózového sirupu, agáve sirupu a iných. Ale je v tom veľký rozdiel.

V čom je pridaný cukor nezdravý
Pridaný cukor dodáva potravine množstvo energie naviac. 1 g cukru poskytuje telu 17 kJ energie. Takže ak vypijete 300 ml Kofoly (úplne bežne hocikedy), dostanete do tela 24 g pridaného cukru (to je zhruba 6 ČL), čo predstavuje 408 kJ energie. KeĎ budete čítať nižšie, dozviete sa, že ste práve splnili maximálnu odporúčanú dávku pridaného cukru na deň. A keď máte príjem energie už aj tak dosť vysoký (Kofolu nepijeme preto, aby nás uživila, ale len z chuti) a energetický výdaj je bieda, pravdepodobne začnete priberať.

Týmto zoznam toho, čo nám poskytuje pridaný cukor, skončil. Čiže výživová hodnota nula bodov. Sú to len prázdne kalórie. A to je práve dôvod, prečo sa jeho konzumácia zavrhuje. Inak povedané, čím menej pridaného cukru, tým lepšie.

Ako je to teda s tým ovocím?
Ovocie ako predstaviteľ prirodzeného zdroja cukru je na tom ďaleko lepšie. Ortodoxní predstavitelia sugarfree štýlu, ktorí sa na ovocie často pozerajú cez prsty, najmä na to vysokofruktózové, totiž zabúdajú na to, že ovocie obsahuje kopu zdraviu prospešných látok (veď už od malička nám všetci vtĺkali do hlavy, aby sme jedli ovocie a zeleninu (aj tam je prirodzene obsiahnutý cukor), lebo sú zdravé). Ovocie je bohaté na vlákninu, ktorá má, okrem iného, tú schopnosť, že znižuje vstrebávanie cukru do krvi. Do pečene sa tak dostávajú nižšie množstvá fruktózy a tá ju môže bez problémov spracovať. Navyše ovocie vďaka vláknine zasýti, takže je predpoklad, že sa po ňom neprepcháte niečím iným, čo je zas prípad sladených nápojov (1). Okrem toho obsahuje ovocie množstvo vitamínov, minerálnych látok, takže logicky:

"Ovocie nie je len fruktózový roztok."

Veľa štúdii preukázalo prospešnosť konzumácie ovocia. Uvediem jednu metaanalýzu (2) (najrelevantnejší typ štúdie), ktorá zistila, že konzumáciou ovocia denne sa redukuje riziko ochorení srdca a ciev o 7 %.


Navyše, na konzumáciu ovocia sme evolučne zvyknutí. Naši predkovia jedávali ovocie milióny rokov pred nami, takže telo sa s malým množstvom fruktózy úplne do pohody vyrovná. (pozn.: až na prípad fruktózovej hereditárnej intoleranciie, dedičného ochorenia metabolizmu fruktózy, pri ktorom sa musí v strave vylúčiť fruktóza a všetky jej zdroje. Dôvodom je chýbanie dôležitého enzýmu aldolázy B, ktorý je potrebný pre spracovanie fruktózy).

S čím už však telo má problém sú nadmerné množstvá cukru, ktoré ale ovocím, a to ruku na srdce, ťažko dosiahneme. Vie sa, že nadbytok cukru sa ukladá vo forme tuku a spôsobuje ztukovatenie pečene a nárast hmotnosti.

Na druhej strane sme však na cukre závislí a to doslova. Glukóza, cukor, na ktorý sa premieňa každý jeden sacharid, nám koluje v krvi a na to, aby sme mohli žiť, potrebuje naše telo udržiavať jej hladinu konštatne v určitom rozmedzí. Každý výkyv, či už smerom hore (hyperglykémia) alebo dole (hypoglykémia) nás môže ohroziť na živote. Takže milé dámy a páni, my cukor potrebujeme či sa nám to páči alebo nie.

Ako teda zabezpečiť, aby sme cukru mali v tele dostatok a zároveň nemali nadbytok?
 
Odporúčania sú rôzne, viac-menej podľa toho, aká inštitúcia v akom štáte odporúčania vydá. Malá vsuvka, aby ste vedeli, ako sa také odporúčania vydávajú (tých, čo to nezaujíma, preskočte na ďalší odstavec :) ). V danom štáte sa epidemiologickým výskumom zistí, že obyvatelia trpia častejšie na chorobu X. Ďalšími šúdiami sa preukáže, že za túto chorobu môže faktor Y.  Ak sa faktor Y dá ovplyvniť, vydajú sa odporúčania na jeho zníženie či odstránenie. A keďže každý štát má tak trošku inú chorobnosť, väčšinou sú mierne odlišné aj odporúčania.

Ako súčasť zdravej a vyváženej stravy je u nás odporúčaný referenčný príjem pre všetky cukry 90 g (pri dennom príjme 8400 kJ). Toto množstvo zahŕňa cukor ako prirodzený, tak aj pridaný. Keďže už ale viete, že nie je cukor ako cukor, delí sa to na 45 g na cukor prirodzene obsiahnutý a zvyšných 45 g pripadá na cukor pridaný (4). Podľa Spoločnosti pre výživu (3) by príjem jednoduchých sacharidov nemal prekročiť 10 % celkovej energetickej dávky. U dospelých, ľahko pracujúcich (energetický príjem 8400 kJ) by to bolo zhruba 50 - 60 g všetkých jednoduchých sacharidov. Svetová zdravotnícka organizácia po novom dokonca odporúča znížiť príjem jednoduchých cukrov pod 5 % celkového energetického príjmu (5).  Podľa Americkej Asociácie kardiológov (AHA) je odporúčaných 25 g pridaných cukrov pre ženu (6 ČL) a 36 g pridaných cukrov pre muža (9 ČL). Referenčný príjem cukrov by však nemal byť braný jednotlivo, ale vždy by sa malo hľadieť na individuálne faktory, akými sú vek, celkový energetický príjem a výdaj.

Tipy ako obmedziť pridaný cukor
  • Nepite sladké vody. Nemyslím tým len Colu, Sprite, Tonic, ale tiež sirupovú vodu, ochutené minerálky, ocukrovaný čaj a džúsy (lepšie sú na tom džúsy s dužinou, kde je aspoň nejaká minimálna vláknina). Ok, ak si takto osladzujete život jedným nápojom raz za mesiac, absolútne nič sa deje. Takže no stress.
  • Nekupujte sladkosti, koláče, buchty a podobné mňamky. Okrem pohladenia na duši neprinášajúnič zdravé. Aj tu platí, že jedna čokoládka nenaruší vaše zdravie.
  • Obmedzte nízkotučné varianty výrobkov - väčšinou je tuk nahrdený pridaným cukrom
  • Zvážte konzumáciu nízkoenergetických sladidiel - sorbitol, manitol, erytritol. V tele sa premieňajú na fruktózu a pri nadmernej konzumácii fruktózy.... No, veď to už viete.

Aby pookrialo aj srdiečko jednej blogerky, s ktorou som na túto tému minule vášnivo diskutovala, napíšem pre istotu ešte jednu vec: Ak výrobok deklaruje, že je bez pridaného cukru, znamená to, že pri výrobe daného výrobku neboli použité žiadne sladidlá. Či už med, sacharóza alebo všetky možné sirupy. Neznamená to však, že si pochutnáte na produkte bez cukru. Cukor tam môže byť obsiahnutý v prirodzenej podobe - napríklad vo forme ovocia. Preto treba čítať etikety a netreba sa zbytočne pohoršovať nad tým, že do výrobku pridali ovocie a napísali bez pridaného cukru. Podľa legislatívy je to úplne v poriadku :)

Záver
V tele by malo byť všetko v rovnováhe. Ak budete v strave dlhodobo prekračovať nejakú zo živín (alebo všetky), koledujete si o problém. Ak však bude nejaká živina v jedálničku podhodnotená, to znamená, nekonzumovaná v potrebnom množstve, môžeme očakávať negatívne zdravotné efekty rovnako ako v prvom prípade.  Ak teda žijete totálne cukrfree a cukor je pre vás zabijak, vedzte, že svojmu telu asi nedávate úplne všetko potrebné. Navyše, takéto výživové správanie často svedčí o skrytej ortorexii - psychiatrickom ochorení, laicky nazvanom tiež posadnutosť zdravou výživou.

Všetkého veľa škodí. Preto buďte minimalisti, no doprajte si kvalitnú stravu so všetkým. Aj s troškou cukru :)


Ak sa Vám článok páčil, podporte ho kliknutím na tento odkaz: https://vybrali.sme.sk/c/Sladka-pravda-o-cukre/

Zdroje
1 http://ajcn.nutrition.org/content/84/2/274.full
2 http://jn.nutrition.org/content/136/10/2588.short
3 http://www.vyzivaspol.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky/
4 http://www.stobklub.cz/clanek/cukry-pridane-vs-prirozene-se-vyskytujici/
5 http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/

0 komentářů:

Zverejnenie komentára