Vzhľadom k tomu, že v kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne štýly,
nepohrdla som ani výborným indickým jedlom zvaným Dhál. Slovíčko "dhál"
označuje strukoviny, a to je presne to, čo mi na indickej kuchyni chutí.
Spolu s kari korením, rímskou rascou a koriandrom dotvára lahodnú chuť
východu. Čoraz častejšie mám pocit, že u nás strukoviny nebývajú stálou súčasťou nášho jedálnička tak ako v Indii. Chyba! Obsahujú nemalé množstvo biekovín (v priemere 10 g/100 g vo varenom stave) a veľa vlákniny, čím sa podieľajú na zvyšovaní pocitu sýtosti, priaznivo pôsobia na trávenie, metabolizmus glukózy a tukov. Okrem toho obsahujú celú radu zdraviu prospešných flavonoidov, takže hor sa na prípravu kvalitného strukovinového jedla.
Na 4 porcie budete potrebovať:
- 1 veľká / 2 menšie cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 1 menšia chilli paprička (pre odolných pokojne aj 2)
- pohár červenej šošovice
- konzerva sekaných rajčín (alebo 4 veľké rajčiny a trocha kečupu či paradajkového pretlaku)
- kari, kurkuma, zázvor (čerstvý alebo aj sušený) - všetko po 1 ČL (alebo ako ja od oka :) )
- trocha kokosového "mlieka" alebo klasickej smotany
- tortily hotové, prípadne pre domácu výrobu: múka, voda, soľ
Ako na to
1. Na repkovom oleji (na tepelnú úpravu jedál je jeden z najlepších!) si osmažíme nakrájanú cibuľu, cesnak a nasekanú chilli papričku.
2. Pridáme nasekané rajčiny a medzitým uvarenú (stačí 10 min) červenú šošovicu. Tá je výborná práve tým, že ju netreba vopred namáčať. A má lepšiu straviteľnosť, takže sa po nej toľko neprdí ;)
3. Jemne osolíme, okoreníme a vychutnávame vôňu Indie.
4. Na záver zjemníme trochou kokosového "mlieka" alebo smotanou na varenie.
5. Podávame s tortilovými chipsami alebo ryžou (najlepšie sa k tomu hodí Basmati alebo jasmínová)
Pozn.: Tortilové chipsy nie sú nič iné ako tortilové placky pripravené z múky, teplej vody a soli, pečené v trúbe na strednom stupni cca 15 min. a na záver pokvapkané olivovým olejom a ochutené bazalkou a oregánom.
0 komentářů:
Zverejnenie komentára