Tradičný český jáhelník

, , No Comments
Vyzerá to ako cheesecake, ale nie je. Vyzerá sladko, no nie je v tom žiadny pridaný cukor. Tramtada dá! Dnes som si pre vás pripravila recept na tradičný staročeský jáhlovník. Áno jáhly sú tie malé žlté guličky, ktoré vznikajú olúpaním a vyleštením zŕn prosa. Po slovensky by sa tento zdravý zákusok volal asi pšenovník, ale príde mi to maximálne divné, takže ostávam verná češtine.


Pšeno sa radí medzi tzv. pseudoobilniny. Čo to znamená? Prirodzene neobsahuje lepok. Nie že by bol lepok zabijak. Prosím vás, to nie! Ale pre ľudí, ktorí trpia celiakiou, gluténovou senzitivitou a podobnými neduhami, je pšeno výborná potravina. Keďže je to obilnina, tak v sebe prirodzene obsahuje sacharidy. Ale keďže obsahuje vlákninu, má výborný sýtiaci efekt a prospieva zdraviu. Nielen "bezlepkáčom". Na 100 g (bežná porcia) obsahuje 13 g bielkovín, čo je na obilninu pomerne dosť. Oproti klasickému bielemu jogurtu je to napríklad vyše dvojnásobok. A pre tých zúfalcov, čo večne bojujú s nadmernou hmotnosťou je výborné aj to, že obsahuje málo tuku.

Na 6 porcii budete potrebovať:
  • 1 hrnček pšena (cca 250 ml)
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček 100% jablkového džúsu
  • štipka soli 
  • 3 vajcia
  • 3 jablká
  • škorica
  • orechy
Postup je jednoduchý, no nechajte si dostatok času na prípravu


1. Odmerané množstvo pšena sparte vriacou vodou, aby nebolo horké.
2. Mlieko priveďte k varu a prisypte sparené pšeno. Pridajte štipku soli.
3. Po chvíľke prilete jablkový džús a varte cca 20 minút až kým nevznikne hustá kaša.
4. Kým sa kaša varí, ošúpte si jablká a predhrejte trúbu na 180 °C.

Uvarenú kašu môžte piecť v čomkoľvek, no na to, aby ste získali dojem koláča, je super zapekať ho v okrúhlej forme.

5. Keď je už kaša uvarená, nechajte ju cca 10 min. chladnúť. Zatiaľ si oddeľte žĺtky od bielok a z bielok vyšľahajte tuhý sneh.
6. Žĺtka pridajte k mierne vychladnutej kaši. Po vyšľahaní peny z bielok pridajte tiež sneh a zľahka vmiešajte.
7. Do pripravenej formy (na spodok nezabudnite dať papier na pečenie!) nalejte (konzistencia hustej kaše) polovicu kaše. Navrstvite nastrúhanými a poškoricovanými jablkami. Podľa chute môžete pridať nasekané orechy (najlepšie sú vlašáky alebo mandle), hrozienka alebo aj iné ovocie. Ja chcem nabudúce do receptu zakomponovať tvrdý tvaroh ako ďalší výborný zdroj bielkovín. Na jablká nakoniec vlejte zvyšok pšenovej kaše a dajte piecť do trúby na zhruba pol hodinu.
8. Hotový jáhelník spoznáte podľa toho, že je na povrchu jemne do zlatista a chrumkavý.


Dobrú chuť :)

0 komentářů:

Zverejnenie komentára