Zvuk jedla ovplyvňuje to, koľko toho zjete

, , No Comments
Dnes už asi málokto z nás konzumuje stravu za stolom v rodinnom kruhu v dobrej atmosfére. Možno sa budete čudovať, ale tento trend jedenia osamote a navyše s absolútnym odpútaním pozornosti škodí viac ako by sa dalo čakať.
https://pixabay.com/cs/rodina-j%C3%ADst-u-stolu-stravov%C3%A1n%C3%AD-619142/
Vedci z Bringhamu a Coloráda totiž zistili, že zvuk, ktorý vzniká pri jedení významne ovplyvňuje množstvo skonzumovanej stravy. Tento fenomén popísali ako "crunch effect", čo by sa dalo voľne preložiť ako "efekt chrúmania". Ide o to, že pri sústredení sa na jedlo (nielen na jeho chuť a fyzický pohľad, ale tiež na zvuky vydávané pri ulomení kusu, pri žutí, chrúmaní...) vydávame signály do mozgu o tom, čo robíme. Mozog na tento podnet potom odpovedá - buď sa apetít potlačí, alebo nie a my jeme ďalej. Keď zvukový zmysel ochromíme počúvaním hlasnejšej hudby alebo pozeraním TV môže nastať nadmerná konzumácia jedla. Pocit sýtosti sa totiž nedostaví tak skoro, ako keď sme na jedenie sústredení. 

Účastníci tejto štúdie mali pri konzumácii praclíkov na sebe slúchadlá, v ktorých hral určitý typ hudby, buď hlasná, ktorá prekrývala zvuky jedla a tichá, ktorá do tohto procesu veľmi nezasahovala. Výsledkom bolo, že dobrovoľníci, ktorí počas jedenia počúvali hlasnú hudbu skonzumovali až 4 praclíky oproti 2,75 skonzumovaných praclíkov u dobrovoľníkov, ktorí popri jedení počúvali tichú hudbu.

Tento fenomén odpútania pozornosti od jedla (ako si ho ja voľne nazývam) je pomerne častý a netýka sa len zvukov pri jedle. Neškodí nám len hlasnejšie počúvanie hudby, ale tiež pozeranie TV, hranie sa na PC, prezeranie fotiek na instagrame, preklikávanie na sociálnych sieťach,  čítanie, pobehovanie po izbe a robenie všetkého možného. A ruku na srdce. Koľkým z vás sa sčítalo hneď niekoľko aktivít?

Hoci sa efekt chrúmania a sústredenia sa na jedlo javí ako niečo nepodstatné, verte, že významným spôsobom môže prispievať k nadváhe a obezite, a to najmä u detí, ktoré sa učia výživovému správaniu a vhodným návykom. Preto to nepodceňujte a myslite na to pri každom žutí. Aj keby to nemalo vydávať atraktívne zvuky :)


Zdroj
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/03/160315131902.htm

0 komentářů:

Zverejnenie komentára