Domáca výroba BEZ CHÉMIE, naozaj?

, , No Comments
Človek, ktorý nie je chemicky gramotný ľahko podľahne domnienke, že v potravinách sa skrývajú desivé chemikálie v podobe "éčok" a že jedením takýchto jedál sa telo znečistí. Postupne si začne zakazovať všetko, čo obsahuje "chémiu" a snaží sa jedávať len "čisté" produkty. Pre tento iracionálny strach z chemikálii už vymysleli aj pojem - chemofóbia. A keďže je to trend dnešnej spoločnosti, ľudia začínajú byť prírodnými produktami bez chémie posadnutí. Neveríte? Uvediem vám pár ukážok.

Zdroj obr.: https://pixabay.com/cs/

Pri potulkách Prahou so snahou nájsť niečo dobrého pod zub som narazila na stánok s pečivom, ktorý sa pýšil názvom "Ruční výroba BEZ CHEMIE".


Hneď sa pýtam: "To naozaj nepoužívajú ani vodu, prášok do pečiva, cukor, soľ či múku?" Veď aj to sú predsa chemické zlúčeniny.

Aj na portáli www.zdravidoskol.cz nájdete malebný článok s názvom: "Bez éček a bez chemie, aneb nakupujte potraviny a NE chemické zloučeniny". Opäť sa dostávame k tomu, že ľudia absolútne, ale absolútne nevedia, čo je chemická zlúčenina. Škoda, že zrovna na takomto portáli.

Zdroj obr.:http://www.zdravidoskol.cz/bez-ecek-a-bez-chemie-nakupujte-potraviny; upravené

A to ani nevravím o tom, že je na svete kopa blogerov, ktorí sa snažia stravovať zdravo a pri tom si tak veľmi ubližujú. Páčila sa mi spoveď jednej autorky, ktorej je vraj zle po zjedení ohriateho jedla v mikrovlnke. Vtipné no. A vraj: ..."ak kupujem sladkosti, tak jem čistú čokoládu a aspoň priemernej kvality alebo varovú, prípadne s orieškami. Faktom je, že mám rada sladké a toho sa nevzdám nikdy. No vyberám si a počúvam svoje telo, čo ešte znesie a čo už je veľmi škodlivé. Prísnejšia som bola na seba v čase očisty, teraz po rokoch to raz za čas poruším." Tak zaujímalo by ma, akú má pani hmotnosť, aké má choroby, ako vie, čo ešte znesie jej telo a čo je čistá čokoláda. Možno myslela bielu, ktovie?... No nič, toto asi naozaj nepotrebuje komentár.

Bez chémie?
Je nemožné, až absurdné, keď ľudia tvrdia, že chémii sa vyhnúť dá. Že "bez chémie" je život lepší. Figu borovú! Chémia je všade vôkol nás. Od vody, ktorú pijeme po vzduch, ktorý dýchame. A rovnaké to je aj s jedlom. Aj tie prírodné produkty chémiu obsahujú, a to poriadnu. (Spomeňte si na môj článok o éčkach, ktorých sú aj jahody plná kopa).

Zapamätajte si, že chemické látky môžu byť nielen škodlivé, ale tiež neutrálne či dokonca prospešné, vždy v závislosti na dávke a na tom, ako sa používajú. Napríklad taký retinol, známejší pod názvom vitamín A, je vo vysokých koncentráciách nebezpečný, no pri jeho úplnom vynechaní tak isto. Je totiž esenciálnym vitamínom, ktorý musíme prijímať v strave v dostatočnom množstve. Ako sa hovorí, ani málo ani veľa. 

Umelá kategorizácia na prírodné a syntetické je tiež zbytočná, navyše to, či je chemická látka prírodná, by nikdy nemalo byť faktorom pri posudzovaní jej bezpečnosti. Totiž skutočnosť, že je látka synteticky vyrobená z nej automaticky nerobí nebezpečnú, rovnako ako prírodný neznamená automatický bezpečný. Napríklad, taký botulotoxín, produkovaný baktériami (prírodná látka nie?), ktoré rastú napríklad aj v mede, je viac ako 100 miliárd krát toxickejší ako kyanid (1), no je dôvodom, prečo by sme si med nemali dopriať? Ani na to nepomyslíte.

"Nehľadajte problém tam, kde nie je. To, že sa dá látka zapísať chemickým vzorcom ešte neznamená, že je zlá, škodlivá, toxická... A naopak, nie je všetko dobré len preto, že to nemá na obale tucet aditív alebo vám niekto tvrdí, že je to domáce."


Zdroje
1 Singh B.R. Intimate details of the most poisonous poison. Nat Struct Biol. 2000 Aug; 7(8):617-9

Odporúčané:
  • https://blog.americanchemistry.com/2015/07/chemicals-in-food-top-chemical-food-myths-debunkednaturally-video/ 
  • o detoxe: https://www.slovenskypacient.sk/detoxikacia-organizmu-detoxikacna-kura/

0 komentářů:

Zverejnenie komentára