Skladovanie potravín v chladničke: Dávate do nej rajčiny? Robíte chybu!

, , No Comments
Chladnička je najdôležitejšie miesto v kuchyni. Skladujeme v nej veľkú časť toho, čo napokon spotrebujeme. Mať poriadok v nej sa naozaj vyplatí. Chaos v chladničke nie je len vizitkou neporiadnej gazdinky, ale nesprávnym skladovaním môže dôjsť k znehodnoteniu potravín a nebezpečnému premnoženiu mikroorganizmov. A to predsa nik nechce.


Urobte si poriadok v chladničke!
Mať preplnenú chladničku nie je bohviečo. Nielenže potom nemáte prehľad, čo v nej máte, ale v napraskanej chladničke necirkuluje správne vzduch, čo spôsobí, že potraviny nebudú dobre ochladzované a môže dôjsť ku kazeniu.

Niektoré potraviny do chladničky nepatria. Viete, ktoré to sú?

1. Rajčiny
Pri uchovávaní rajčín pri chladničkovej teplote dochádza k strate typickej chuti. Navyše môžu rýchlejšie splesnivieť. Rajčinám viac vyhovuje tmavé chladné a vetrané miesto, ideálne pivnica či špajza. Platí to aj pre podobné potraviny s vyšším obsahom vody - uhorka (preto býva často zabalená do fólie), baklažán či cuketa.

2. Zemiaky
Zemiaky by mali byť uskladnené na tmavom a suchom mieste optimálne pri teplote 4-6 °C. Ak vložíte zemiaky do chladničky, škrob sa bude rýchlejšie rozkladať na jednoduché cukry a zemiaky budú sladšie. Skladké zemiaky (batáty) by uskladnením v chladničke zas naopak stratili svoju sladkú chuť.

3. Banány
Pri izbovej teplote vydržia banány 3-4 dni, preto v snahe zachovať ich čo najdlhšie, ich často skladujeme v chladničke. Ak ich dáte do chladničke, vedzte, že budú skôr fľakaté či hnedé a úplne stratia dobrú chuť. Chlad totiž narúša tkanivo šupky. Najlepšie je banánom v tienistom a chladnejšom mieste podobne ako ananásu, magu či papáji.


4. Citróny a iné citrusy
Citróny neznášajú chlad, koniec koncov - sú z trópov. V chladničke rýchlo strácajú šťavu a vôňu. Citrusom preto najviac vyhovujú izbové teploty. Pokojne ich majte v košíku či miske na ovocie. Ani prekrojené citróny nedávajte do chladničky. Rýchlejšie splesnivejú. Keď ich necháte prekrojeným koncom hore niekde na tmavšom mieste v kuchyni či špajzi, vytvorí sa ochranná suchá vrstva, ktorá ich ochráni pred splesnivením.
5. Cesnak a cibuľa
Cesnak a cibuľa obľubujú tmavé a chladné miesta, nie však chladničku. Najhoršie, čo im môžete urobiť, je skladovať ich v chladničke v igelitovom sáčku. Radšej ich dajte do pivnice či špajze. V chladničke im je príliš zima a vlhko. Môže sa potom stať, že splesnivejú, zmäknú alebo zhnijú. Tieto opatrenia ale neplatia pre jarnú cibuľku, ktorá naopak, prosperuje v chladničke. 
6. Avokádo
Avokádo kupujeme podobne ako banány - často ešte nedozreté. Tvrdé avokádo by malo mäknúť pri izbovej teplote a zrelé plody je ideálne skonzumovať čo najskôr. Ak avokádo prepolíte a zjete iba polovicu, druhú polku s kôstkou môžete odložiť do chladničky. Ideálne pokvapkané citrónom (zabránite tým hnednutiu) a vo vzduchotesnej nádobe. Takto vám vydrží ešte zopár dní.


7. Chlieb a iné pečivo
Ak chcete uchovať chleba na neskôr, použite radšej mraziak. V chladničke pečivo rýchlo vyschne.




A ktoré potraviny naopak do chladničky patria, no napriek tomu ich tam často nedávame? Pomleté semená vrátane chia 
Kvôli prítomnosti nenasýtených tukov sú rozomleté ľanové či chia semená náchylnejšie na oxidáciu v prítomnosti kyslíka a svetla. Po rozomletí sa preto doporučuje skladovať ich ideálne v uzavretej nádobe v chladničke. 

Etáže alebo skladovacie zóny v chladničke
Úplne dole v chladničke sú umiestnené šuflíky, kam patrí ovocie a zelenina. Z ovocia je vhodné dávať do chladničky zrelé jablká, hrušky, hrozno a bobuloviny, zo zeleniny zas šaláty a kapustovitú zeleninu. Chybu neurobíte ani vtedy, keď v nej uskladníte reďkovky a rôzne druhy klíčkov. Pred uložením ovocia a zeleniny do chladničky však potraviny neumývajte!


Do najnižšej police (nad šuflíkmi) patria najrýchlejšie sa kaziace potraviny, takže mäso a ryby

Do police nad mäsom je vhodné umiestniť šunky, salámy, klobásky. Mne sa osvedčilo skladovať ich v dózach - dlhšie vydržia a pachy sa nerozptýlia po celej chladničke.

Polička nad spracovanými mastnými výrobkami patrí syrom a jogurtom. Ak nemáte v chladničke toľko miesta, mliečne výrobky môžete uskladňovať v jednej poličke spolu s mastnými výrobkami. Dbajte však na to, aby neboli príliš vedľa seba a nedotýkali sa. Syry je taktiež dobré mať v uzavretej dózičke.

Posledná úplne vrchná polička je najvhodnejšia pre uskladnenie hotových a uvarených pokrmov

Najteplejším miestom v chladničke sú dvere. Spodný priestor je vyhradený pre nápoje - mlieko, džúsy, minerálky či otvorené víno. O poschodie vyššie patria marmelády a otvorené konzervy. Môžete sem dať kečup, horčicu a ďalšie ochucovadlá. Úplne hore patria vajíčka, maslo či margaríny. 


"Nezabúdajte, že správne uskladnené vajcia smerujú špičkou nadol, pretože na tupom konci vajec sa nachádzajú póry, ktorými vajce dýcha."


Upratujte
Nie je nič horšie ako mať bordel v chladničke. Ak chcete zamedziť kazeniu, chladničku pravidelne umývajte a dezinfikujte. Myslite tiež na minimálnu trvanlivosť a dátum spotreby. O tom, aký je medzi tým rozdiel, sa dozviete v ďalšom článku.

Zdroj obr.: https://pixabay.com/cs/

0 komentářů:

Zverejnenie komentára