Dá sa maslo nahradiť?

, , No Comments
Zohnať maslo pod 2 eurá je už skoro nemožné, ak sa smozrejme neuspokojíte s menšou gramážou alebo rôznymi náhražkami, a tak sa diskutuje otázka používania masla v kuchyni čoraz viac a viac. Dá sa vôbec nahradiť? Cenovo, aj nutrične?

Zdroj obr.: https://pixabay.com/cs/

Prehnane vysoké ceny masla v našich obchodoch sú v prvom rade následkom mliečnej krízy z roku 2015-2016, kedy boli v Európe prebytky mlieka. Aj v dôsledku zrušenia mliečnych kvót Európskou úniou. Týmito nešťastnými opatreniami došlo k tomu, že sa na celom Európskom kontinente začali plniť sklady a už nebolo kam vyvážať, čo pre spotrebiteľov znamenalo historicky najnižšie ceny mlieka v obchodoch, no pre viacerých našich farmárov to znamenalo koniec. A tak sa začali rušiť chovy. Lenže potom nastal zvrat a počas nepriaznivého suchého leta vzrástol dobyt po mlieku, okrem iného hlavne preto, že v teple majú kravy nižšiu dojivosť. Ibaže my ho v tomto období potreby máme nedostatok. A ako to už v ekonomickom svete, kde funguje vzťah ponuky a dobytu, býva, čoho je málo, to je drahé. Navyše, za posledné roky ľudia začali do svojho jedálničku opäť zaraďovať maslo, ktoré bolo dovtedy kvôli afére o škodlivosti živočíšnych tukov očierňované, pričom sa uprednostňovali rastlinné tuky. (Pozn. red.: živočíšne tuky, vrátane masla, obsahujú prevažne nasýtené mastné kyseliny, ktoré by sme mali v strave kvôli srdcovo-cievnemu zdraviu obmedzovať, nie je však nutné ani zdravé ich úplne vylučovať. Navyše taký kokosový alebo palmový tuk je síce rastlinný, a zdalo by sa, že bude tým pádom zdravý, no svojím zložením tomu tak rozhodnen nie je!)



V tejto situácii píšu viaceré webové portáli o možnostiach náhrady masla. A že aby sme šetrili, nech máme maslo na pultoch predajní aj na Vianoce.

Zdroj obr.: https://pixabay.com/cs/

Viete, na čom sa smejem? Že skoro všetci navrhujú nahradiť maslo avokádom. A vy určite viete, koľko stojí avokádo. Takže hoci je avokádo skvelé pre svoju maslovú textúru a výborný nutričný obsah, tak také vianočné koláče si s avokádovou náhradou proste neviem predstaviť. Ale výborné guacamole so žitným chlebom a vajíčkom, to áno. :)
 
Zdroj obr.: https://pixabay.com/cs/

Pre mňa je najjednoduchšou a najlepšou náhradou olej. Ideálne repkový. Pre svoje vlastnosti. Ono je v podstate aj doporučené striedať tuky v kuchyni, neexistuje jeden najlepší tuk, ktorý by sme mali používať. Pri kúpe tuku je dôležité zasmyslieť sa predovšetkým nad tým, na čo budem daný tuk používať (studená/teplá kuchyňa...). Takže namiesto masla pokojne použite olej. (A v pečení to v podstate ani nepoznať).

Ak ste milovníci pečenia domáceho pečiva, prípadne túžite po nadýchaných, šťavnatých a bielkovinových koláčikoch, siahnite po bielom jogurte, prípadne po kefíre či acidku. Podobnú službu vám spraví aj jablčné pyré.

Ste zvyknutí mazať si pečivo?
Zamyslite sa, či je to vôbec nutné... Ak máte radi šunku, syr a chcete si ich vychutnať s kúskom pečiva, nemyslím si, že je vždy úplne nutné si pečivo natierať. A keď áno, tak určite nie 20 g vrstvou. A ak sa tohto zvyku predsalen nechcete vzdať, skúste maslo striedať so zdravou Lučinou či žervé (Grevais), občas určite neuškodia ani margaríny či pomazánkové maslo.

Zdroj obr.: https://pixabay.com/cs/

Nezabúdajte, že...

"Pri nahradení masla inými potravinami meníte nutričné vlastnosti pokrmu a často aj chuť."

0 komentářů:

Zverejnenie komentára