Chudnite aj s cukrovkou

, , No Comments

Nadváha či obezita sprevádza nejedného diabetika a hoci sú diabetici druhého typu právom označení za typických nositeľov obezity, problémy s nadmernou hmotnosťou môžu mať aj tí „jednotkoví“. 



Vzťah medzi diabetom a obezitou
Udáva sa, že až 80 % pacientov s diabetom má zároveň nadváhu či obezitu. Nadváha, v horšom prípade obezita, chodí ruka v ruke spravidla s diabetom 2. typu. Častý spoločný výskyt obezity a cukrovky 2. typu vychádza najmä zo skutočnosti, že obe ochorenia majú spoločnú patogenézu (vnútorné faktory prevládajúce pri vzniku ochorenia) a patria medzi typické prejavy metabolického syndrómu. Dá sa povedať, že obezita je obvykle prejavom rovnakého genetického základu ako cukrovka a je teda často indikátorom (rizikovým faktorom), že má daný jedinec určité predispozície pre vznik diabetu 2. typu.

Problém načasovania inzulínu
Pankreas diabetikov 2. typu produkuje dostatok, prípadne až nadbytok inzulínu. Problém však tkvie v načasovaní vylučovania inzulínu do krvi, a tak dochádza k tomu, že po jedle sa inzulín vylúči z pankreasu až s určitým oneskorením. Keďže v tele funguje určité rovnovážne prostredie, telo sa snaží s týmto oneskorením vylúčenia inzulínu bojovať. Reaguje na to opäť pankreas, ktorý sa počiatočný nedostatok inzulínu snaží dorovnať a produkuje inzulín navyše. Vylúči však viac inzulínu ako je nutné pre zníženie hladiny cukru v krvi, čo navodí hyperinzulínny stav. Nadbytok inzulínu vyvoláva často typické hypoglykemické príznaky, akými sú napr. nervozita, hlad, potenie, tras atď. Tieto stavy veľmi rýchlo odznejú po konzumácii jedál s vysokým glykemickým indexom – typicky po zjedení sladkých pokrmov či vypití sladkých nápojov, ktoré bleskovo zdvihnú glykémiu. Glykémia sa však zvýši viac než u zdravého jedinca a bunky pankreasu sa snažia opäť tento nepriaznivý trend prekonať oneskoreným vylúčením nadbytku inzulínu, a tak vzniká začarovaný kruh.

Nadbytok inzulínu v krvi potom vedie k viacerým poruchám, predovšetkým na úrovni tukového tkaniva. Tuk sa v tele rýchlejšie a jednoduchšie hromadí a ukladá sa najmä v pečeni a vo svaloch, kde dochádza aj k produkcii celej rady zápalových faktorov, ktoré metabolickú poruchu ešte viac prehlbujú. Zmnoženie tukového tkaniva predstavuje určitú bariéru pre pôsobenie inzulínu, a tak v rámci diabetu 2. typu hovoríme často o inzulínovej rezistencii.

"Zvyšovanie telesnej hmotnosti jednoznačne vedie k zhoršeniu priebehu cukrovky, a tak je v managemente liečby diabetu nutné usilovať o redukciu hmotnosti."

Problém v stravovaní chudnúceho diabetika
Stratiť kilá navyše je pre osoby s diabetom náročnejšie než pre zdravých jedincov. Rozdiel spočíva najmä v tom, že diabetik pri snahe o redukciu hmotnosti nemôže experimentovať, držať hladovky, úplne vynechať niektoré typy potravín či začať s intenzívnym náročným tréningom, pretože by bol ohrozený hypo- alebo hyperglykemickými stavmi, ktoré by mohli predstavovať závažné zdravotné dôsledky, v niektorých prípadoch až ohrozenie na živote.


Pri snahe o schudnutie však nejde o čo najrýchlejší efekt. Aj napriek tomu, že kilá dolu nejdú podľa predstáv pacientov, aj malý úbytok hmotnosti pozitívny vplyv na zdravie (nielen) diabetika. Uvádza sa, že už 5-10% pokles hmotnosti vedie k zníženiu zdravotných rizík spojených s obezitou. Navyše, pomalšia redukcia nadváhy môže mať aj svoje pozitívum – na racionálne stravovanie si chudnúci môže lepšie navyknúť a zmenu v stravovacom režime tak neberie ako nutné zlo, ale ako súčasť jeho nového životného štýlu. Aspoň o to by sa mali všetci chudnúci usilovať, lebo len tak sa dá zabezpečiť dlhodobo udržateľná normálna hmotnosť.


Základné pravidlá pre chudnutie
Stravovanie pri cukrovke 2. typu by sa v skutočnosti nemalo líšiť od zásad správnej výživy bežného človeka. Nejde o žiadnu diabetickú diétu, „len“ o celkovú úpravu životného štýlu. Je viac než jasné, že obézny diabetik musí do svojho života vniesť viac pohybu a musí si upraviť energetický príjem (konkrétne čísla závisia od viacerých faktorov, avšak vhodné je znížiť svoj energetický príjem o cca 2000-2500 kJ ≈ 476-595 kcal). Ako na to? 

Prečítajte si v mojom článku pre časopis Diabetik, ktorý kúpite v stánkoch celý december :)

0 komentářů:

Zverejnenie komentára