Nejesť po 17. hodine sa neoplatí!

, , 4 comments
Na nasledujúceho pol roka mám pre Vás prichystaných 6 najčastejších mýtov počas chudnutia. Dnes,  snáď najrozšírenejší a pre mňa asi najhorší, mýtus č. 1 - zákaz jedenia po 17. hodine.

Na prvý pohľad sa tento diétny trik zdá byť ideálny - do určitej hodiny môžete jesť viac-menej, čo chcete.

V prvom rade si však musíte uvedomiť, že telo nezaujíma, koľko je hodín. Telo rieši to, aké živiny a v akom množstve a kombinácii mu dodávate. Takže...

"Ak ste po náročnom dni bez obeda prišli domov po 17. hodine a v snahe schudnúť ste si odopreli aj večeru, spravili ste pravdepodobne to najhoršie, čo sa dalo."

Vaše telo týmto diétnym (ned)opatrením vystavujete istej forme stresu - hladovaniu, ktoré je prosté, nestresové. Aký je v tom rozdiel? Stresové hladovanie je typické pre stavy po autonehode, kedy pacient leží v kritickom stave na JIS-ke s istým obmedzením stravovania sa. Ide teda o kombináciu metabolického stresu a hladovania, čo je v celku iná, katastrofálna situácia, pretože dochádza k veľkému katabolizmu vlastných živín. Prosté hladovanie je nekomplikované, s istou snahou organizmu o vyrovnanie sa s danou situáciou, takže dochádza k rade adaptačných zmien. Medzi ne zaraďujeme napríklad zníženie bazálneho metabolizmu. A to je už prvý kameň úrazu, prečo týmto "trikom" pravdepodobne neschudnete. 

Počas hladovania pôsobia iné hormóny, ako pri stave sýtosti organizmu. Ide v podstatu o známu metabolickú hru "utekaj alebo bojuj". Telo robí pod vplyvom hormónov v podstate oboje. Najprv dochádza k účinku vplyvu katecholamínov - známeho adrenalínu a noradrenalínu. Tie spôsobujú najprv lipolýzu, teda odbúravanie tuku na pokrytie potreby energie, ktorú telo momentálne nedostáva zo stravy. To by sa na prvý pohľad mohlo zdať v rámci chudnutia ako výhodné. Lipolýza je však postupom času, po viacerých hodinách od posledného jedla, znížená a na rad sa dostáva ďalšia fáza na čele s kortizolom, akou je proteolýza vo svaloch - odbúravanie vlastných bielkovín, čo pri chudnutí vôbec, ale vôbec nechcete. Telo začína poriadne šetriť. Áno, aj ten tuk na zadku. Do toho potom vstupuje stimulácia chute k jedlu, kvôli ktorej s prázdnym žalúdkom nezaspíte a ak áno, budete mať šialené chute a vlčí hlad. A rovnakú pneumatiku na bruchu.

Asi nemusím nijako zvlášť podotýkať, že po takejto hormonálnej búrke počas hladovania sa ráno zobudíte unavení, vyčerpaní a celkovo zle naladení. Áno, chodiť spať s plným bruchom takisto nie je odporúčané, to by mohli nastať totiž podobné príznaky. 

"Ideálne je prijať posledné jedlo dňa zhruba 2 hodiny pred spaním."

Tým si zabezpečíte, že telo nebude počas noci neprimerane hladovať (Pozn.: je normálne a správne počas spánku neprijímať žiadnu stravu, a teda hladovať, ale len obmedzenú dobu!). Pokiaľ sa ale najete naposledy o 17. hodine a idete spať niekedy okolo 22:00 s tým, že ďalšie jedlo budú až raňajky, budete hladovať viac ako 10 hodín a s tým sa telo vysporiadava stresovo. A to sme si už vysvetlili, ako.

Rada na záver
Ak chodievate spávať neskoro a večeriate zhruba o 18-19 hodine, je určite na mieste doplniť živiny a energiu druhou večerou vo forme jogurtu alebo tvarohu či misky zeleniny. Pretože telo nezaujímajú hodiny, ale živiny a energia.

4 komentáre:

  1. Velmi dobrý článek :) Těším se na další mýty a předsudky, které představíš a vyvrátíš!
    Lucienne

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Co si myslíte o (přerušovaných) půstech? Resp. pokud tělu potřebné živiny poskytnu např. během osmi hodin a dalších 16h nejím, je to podle Vás problém?
    Zdá se to v rozporu s doporučením, že není dobré delší dobu před spaním nejíst.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. V najbližšej dobe chystám na túto tému článok, ale v skratke môžem prezradiť, že nie som fanúšička tohto alternatívneho stravovania, pretože v tom vidím viaceré problémy.

    OdpovedaťOdstrániť