Sušené banány plné tuku?

, , 2 comments
Chrúmete pri telke banánové lupienky v domnení, že si sladíte život niečim hodnotným? Spozornite! Sušené ovocie nie je rovnocenným konkurentom čerstvých druhov. 


Zatiaľ čo poctivo vysušený banán bez ostatného nájdete v obchodoch len s lupou, smažené banánové chipsy si zadovážite bez prehľadávania. Áno, čítate správne-smažené chipsy. Oproti surovým banánom nájdete v tejto pochúťke vyšší obsah tuku (zhruba 2 až 33 gramov/100g oproti 0,3g/100g) a aj viac cukru (zhruba 69g/100g oproti 19g/100g). Pri niektorých výrobkoch sa tučnosť môže pohybovať dokonca až na hranici ako pri klasických zemiakových chipsoch. U výrobkov, ktoré sú klasicky sušené či lyofilizované (sušené mrazom) je percento tuku minimálne. 

Niektorí výrobcovia svoje produkty ešte vyšperkujú pridaním arómy či dosladením (prinajlepšom) medom, takže vo finále môžu byť sušené banány celkom kalorické. Čítajte preto poctivo obaly a vyberajte tie lepšie výrobky bez zbytočných prísad navyše.


Pozn.: uvedená energia na obr. je počítaná na 50 g, čiže množstvo, ktoré vidíte na obr. Ide o veľmi malý banán a väčšiu hrsť chipsov

2 komentáre:

  1. Je fakt, že sušené banány nejsou úplně ideální, ale občas a v mírném množství neuškodí, já je mám moc ráda.. :)
    Nejlepší je všeho s mírou a jak píšeš, je fajn, zajímat se o to, co píšou na obalech :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Striedma konzumácia (takmer) všetkého je v poriadku. Vždy ide o veľkosť porcie, pravidelnosť a kombináciu živín. Z tohto pohľadu je aj pár banánkov úplne v pohode. Lepšie je však vyberať si tie lepšie, ale keď dostane človek balíček od babičky, nevyhodí sa predsa, no nie? :)

    OdpovedaťOdstrániť