Diéta vs. zdravý životný štýl

, , 2 comments
Nie. Zdravá diéta na chudnutie či na čokoľvek iné nie je nachvíľu. Teda, nemala by byť. Správne stravovanie, a teda diéta v pôvodnom gréckom slova zmysle, je životným štýlom. Štandardom. Bežnou každodennou súčasťou. Nie je náplasťou na prejedacie obdobia. 


Sedím si tu na balkóne v mojom saténovom župane, pijem čaj z tohto prekrásneho hrnčeka a premýšľam nad tým, ako to je v mojom svete. Lebo mnoho ľudí sa ma pýta, ako to, že som štíhla, keď si doprajem kopu potravín a pokrmov, ktoré oni pri diéte nesmú.?! 
Moja odpoveď: 
"Nuž, lebo mám jedlo rada a rada si občas doprajem aj akože fest sladké alebo tučné veci."

Ale je to v poriadku. O čom by bol potom život? A je to v poriadku, lebo to je raz za čas a inak mám pravidelnú pestrú a striedmu stravu. A okrem toho pravidelne cvičím (a som vďačná za svoj metabolizmus).

Takže zbytočne nediétujte a snažte sa vytvoriť si také stravovacie návyky, ktoré nebudú viac zlozvykmi, ale zdravým spôsobom života.

Vaša Petra

2 komentáre:

  1. Ahoj, super článek, těším se na další. Jsou mi velkým přínosem, líbí se mi tenhle přístup, jíst vše a dívat se na stravu tak nějak komplexněji. Můžu se zeptat, co si myslíš o přístupu Margit Slimákové, která se považuje za odbornici na výživu?
    A pak bych měla ještě jednu otázku víc na tělo. Na instagramu působíš drobně, zajímalo by mě, jak jsi vysoká, případně i kolik vážíš, jestli by to nevadilo :-)
    Díky a měj se moc hezky.
    Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, som rada, že je takýto obsah niečím prínosný :) Čo sa týka názoru na pani Slimákovú, netajím sa tým, že mi nie je sympatické jej vystupovanie a stavanie sa do roly výživového špecialistu. Ona nikdy nevyštudovala žiadny odbor s výživou, dokonca istý čas používala falošný PhD titul, čo už samo o sebe o niečom vypovedá. Jej názory sú často veľmi radikálne a smerované štýlom "Som nezávislá žena s miliónmi na účte, mám kopu voľného času, takže si môžem dovoliť kupovať bio, všetko si pestovať doma, chodievať na farma trhy, variť si eco friendly atď". Pani Slimáková často zabúda totiž na tých, ktorí majú problém s časom, ktorí nevedia variť alebo sa im nechce, ktorí nemajú peniaze a čas na všetky tieto veci alebo na tých, ktorí majú nejaké obmedzenia v príjme stravy. Navyše, ona často argumentuje štúdiami- vyzerá to v očiach laikov perfektne. Ale musím povedať, že si cielene vyťahuje tie štúdie, ktoré sa jej hodia (ale ktoré majú často veľmi zlý dizajn alebo sú autori napojení na nejakú firmu). Nepáči sa mi, že sa momentálne montuje do školského stravovania a stravovania v nemocnici. A čo ma vie na nej dosť rozčúliť je porovnávanie sa s Amerikou. My nie sme a nebudeme Američania. Máme iné zvyky, inú kultúru, iné stravovacie návyky.

      Čo sa týka mojich mier, je vcelku vtipné, ak pôsobím na fotkách drobunká. V skutočnosti totiž meriam 176 cm, ktoré mi až občas vadia (hlavne keď si dám opätky :D ). Svoju hmotnosť netajím - 60 kg, aj keď pracujem na tom, aby to bolo ešte o nejaké 3 kg viac :P

      Odstrániť