Hoci patrí avokádo medzi ovocie, nemá nijak extra výraznú chuť. Vďaka tomu ho môžeme využiť pri príprave nátierky ako náhradu masla, keďže obsahuje značné množstvo tuku (16,5 g /100 g, pričom maslo obsahuje nad 80 g/100 g). Dúfam však, že vás tučnosť avokáda nezastraší, tuk je totižto nesmierne dôležitá komponenta a navyše, avokádo obsahuje značné množstvo mononenasýtených mastných kyselín, ktoré pomáhajú redukovať tzv LDL - cholesterol, čo znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení (1) a taktiež omega 3 a omega 6 mastných kyselín, ktoré sa podieľajú na regulácii zápalových parametrov a. i. (2) Okrem spomenutého je zdrojom draslíka, horčíka, fosforu a vitamínov (hlavne folátov, vit. K, C, E, B6) (3).
Na prípravu pomazánky budeme potrebovať:
- 1 zrelé avokádo
- 1 mäsitú rajčinu, prípadne 2 menšie
- 1 menší citrón
- 1 menšiu cibuľku, prípadne jarnú
- mleté čierne korenie
- (troška soli)
Postup je jednoduchý:
Avokádo olúpeme, vyberieme jadro a dužinu roztlačíme vidličkou (ak sa ešte nedá, avokádo nie je dostatočne zrelé). Pridáme najemno nasekanú cibuľku, paradajku, okoreníme, prípadne trošku osolíme a dochutíme citrónovou šťavou.
Dobrú chuť :)
Nutričná hodnota samotnej pomazánky (na daný počet surovín) (www.nutridatabaze.cz)
Energia: 898,6 kJ
Bielkoviny: 3,3 g
Tuky: 17 g
Sacharidy: 9,16 g
Zdroje
1
http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/HealthyEating/Monounsaturated-Fats_UCM_301460_Article.jsp
2
http://www.eufic.org/article/en/artid/The-importance-of-omega-3-and-omega-6-fatty-acids/
3
http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1843/2
0 komentářů:
Zverejnenie komentára