Zdravé vianočné pečenie

, , 2 comments

Čas zimných osláv sa pomaly blíži a hystéria okolo vianočného pečenia už dávno začala. Supermarkety sa len tak hemžia akciovými polotovarmi, aj keď všetci dobre vieme, že najlepšie chutia domáce koláčiky. Na ich výrobu budete väčšinou potrebovať hladkú bielu múku, ztužené rastlinné tuky, prípadne maslo a kopu cukru. Vďaka tomuto zloženiu sa tak Vianoce stali pre mnohých symbolom priberania. Dajú sa vôbec stráviť vianočné sviatky bez nechceného pribratia?


Na stránkach slovenského pacienta (tu) už visí článok na túto nôtu a keďže ho sem kvôli zmluvným podmienkam spolupráce nemôžem postnúť celý, pripíšem sem len pár svojich postrehov, ktoré v článku nenájdete.

1. Nad všetkými radami ohľadom zdravšieho pečenia by sa dalo dlho polemizovať. Napríklad, je síce pravda, že použitím celozrnnej múky sa zvýši obsah vlákniny v koláčikoch, ale celkový efekt bude pravdepodobne dosť minimálny. Prívod vlákniny sa totiž zrazu nezvýši o tri gramy, ako by mohlo byť žiadúce.

Moja rada znie: Pre tých, ktorí chcú používať tradičné recepty s bielou múkou, nič sa nedeje. Vlákninu aj minerálne látky môžete stále dohnať zdravým pestrým jedálničkom s dostatkom ovocia, zeleniny, orechov a semienok. 


2. Pozor na všelijaké moderné raw, vegan, gluten free recepty, ktoré sa tvária strašne zdravo. Takéto cukrové sa síce môže na prvý pohľad zdať ako nutrične vhodnejšie, ale napr. z hľadiska energie môže byť dokonca kalorickejšie (obvykle má vďaka kokosovému tuku či veľkému množstvu orechov viac tuku). Toto však bežný konzument nevie, a tak sa často stáva, že takýchto koláčov zje viac než tých klasických, pretože "toto je predsa zdravé". 

Moja rada znie: Alternatívne recepty sú fajn najmä na spestrenie jedálničku. A prečo nie aj na Vianoce?!. Avšak piecť vo veľkom v tomto duchu sa asi úplne neoplatí, a tak nesmúťte, ak máte "len" tie klasické babičkine recepty. Nie vždy znamená moderný aj lepší, zdravší.


3. Myslite aj na seba, svoju radosť a pocit uspokojenia. Vianoce predsa nie sú o kalóriách a o nutnosti držať si to kilo, dve, tri na uzde. Často sa tiež pýtam, prečo práve na Vianoce toľké bilancovanie stravy, prečo nie po celý rok?

Moja rada znie:  Pokiaľ tradičné koláčiky milujete, pretože na ne máte napr. krásne spomienky z detsva, pokojne si ich doprajte. Myslite však na množstvá, ktoré zjete a na celkovú skladbu stravy. Pretože zdravé cukrové = málo cukrového. Takže radšej 5 medovníkov ako 20 raw kokosovo-datľových guličiek. Ozaj, a nezabudnite na pohyb. Veď aj taká prechádzka po zasneženej krajine vie pohladiť na duši.

Kúzelné vianočné sviatky 

Petra 

2 komentáre:

  1. Není co dodat, krásné... to cukroví by mi určitě chutnalo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem :-) Tento rok som piekla sama a vsadila som na kombináciu klasiky a nových postupov. Tak vznikli napríklad orechové guľky z mletých mandlí, vlašákov a 2PL kondenzovaného mlieka. Odporúčam. Len pozor, rýchlo sa strácajú :-D

    OdpovedaťOdstrániť