Skroťte svoje sladké chute

, , No Comments
Prichádza nečakane a dokáže pekne zamotať našu hlavu. Reč je o pohlcujúcej túžbe po sladkom, ktorá riadi naše stravovacie rozhodnutia. A aj keď je pravda, že tabuľka čokolády z času na čas neublíži a vlastne aj celkom bodne, zahnatie chutí na sladké je v rámci redukčného režimu často výzvou č.1. Dobrou správou je, že existuje pár trikov, ako predchádzať pravidelným neodolateľným "sladkochutiam". Pretože neverím moc babským radám typu" Napi sa a na tú čokoládu prestaneš myslieť!" (To si radšej tú čokoládu dám :) )



BOD č.1: Obmedzte sladkosti
Za chuťami na sladké stoja v prvom rade nesprávne zvolené potraviny, resp. stravovací režim ako taký. Možno to bude znieť divne, ale 

"čím viac sladkostí je zastúpených v jedálničku, tým väčšie a častejšie bývajú chute na sladké."

Sladkosti sú potraviny s vysokým obsahom jednoduchých sacharidov s vysokým glykemickým indexom, čo znamená, že nielenže nimi zvýšite príjem pridaného cukru, ale cukor sa vám bude veľmi rýchlo vstrebávať do krvného obehu. Hladina krvného cukru sa tak prudko rozkolíše (rýchlo vzrastie a opäť rýchlo poklesne), dôsledkom čoho bude baženie tela po dodaní rýchleho zdroja energie - teda ďalších "rýchlych" sacharidov. 

BOD č.2: Do jedálničku zaraďte viac bielkovín a vlákniny
Častou chybou ľudí snažiacich sa o ozdravenie jedálničku (s čím ide často ruka v ruke chudnutie), je zaradenie zeleninových šalátov na obed. Snaha sa síce cení, ale správny obed takto rozhodne nevyzerá. Po kuskusovom šaláte s kopou zeleniny spadne glykemická krivka totiž rýchlo dolu a telo bude čochvíľa trápiť nedostatok energie, čo sa u mnohých prejaví práve chuťou na "zákusok" k poobedňajšej káve. Skúste si k šalátu uvařit vajíčko, nakrájať syr, ugrilovať kúsok ryby či mäsa alebo doplniť orechmi a semienkami. Naženiete tým (nielen) bielkoviny (ale aj tuky) a hneď budete mať komplexnejšie, sýtejšie jedlo. Pocit sýtosti zvyšuje tiež vláknina, ktorá zároveň spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi. Máte na desiatu len banán? Doplňte ho napr. o jogurt s trochou pomletých ľanových semienok - okrem vlákniny získate aj bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny. Tomu hovorím nutrične vyvážená desiata!

Zdroj obr. www.pixabay.com
BOD č. 3: Riaďte sa svojím jedálničkom
Buďte pripravení vždy a všade! Chystáte sa vycestovať k rodičom (priateľom) na chatu a na cestu ste si nič nenachystali? Chyba! Stavím sa, že po hodine cesty budete mať chuť vykradnúť najbližšiu čerpaciu stanicu. A čo si tam kúpite? Uhádli ste. Buď balík chipsov alebo cukríkov. Pokiaľ sa na cestu pripravíte vopred, nebudete musieť hľadať alternatívne cesty zasýtenia chutí. Mimochodom, mať naplánované pokrmy počas týždňa znižuje mieru stresu, čo je tak isto dôležitý faktor chudnutia. A nezabúdajte:

"Pravidelnosť v strave znižuje vznik sladkožrúctva!"

BOD č. 4: Praktikujte mindfulness
Všímavé jedenie je trend poslednej doby a ak ste o ňom ešte nepočuli, rozhodne odporúčam knižky od Jona Kabat-a Zinn-a :)

Ide o koncept uvedomenia si svojho tela a svojej mysle. Toho, prečo mám chuť na sladké. Chcem len  uspokojiť svoje chuťové poháriky alebo som: hladná, vystresovaná, nervózna, naštvaná, ...

Nezdá sa to, ale prostredníctvom jedla často vyjadrujeme svoje nálady a myšlienkové pochody. Keď to v sebe rozlúsknete, máte vyhrané.
 
Zdroj: https://healthytennessee.org/mindful-eating/

BOD č. 5: Upracte si v kuchyni!
Buďte pánom svojej kuchyne a strategicky upracte. Základné potraviny, ako je ovocie, zelenina, strukoviny, obilniny majte vždy "po ruke". Naopak, sladkosti a iné pochutiny odložte na najvyššie zavreté poličky, aby ste ich nemali na očiach.

0 komentářů:

Zverejnenie komentára