Dia potraviny - sú vhodné pre diabetikov?

, , No Comments
Dia potraviny sú dnes bežnou súčasťou obchodného trhu. V každom väčšom supermarkete nájdete dia kútik s množstvom výrobkov určených pre diabetikov. Kúpite v ňom rôzne sušienky, čokolády, džemy, zmesi na pečenie či trvanlivé pečivo.  Tieto potraviny sa pýšia, že sú „vhodné pre diabetikov“. Je to však pravda? Prečítajte si článok pre časopis Diabetik.



Cukrovka a správny výber potravín
Diabetes mellitus je ochorenie, u ktorého rozoznávame dva typy – cukrovku 1. typu, ktorá sa lieči opakovanou aplikáciou inzulínu, a cukrovku 2. typu, u ktorej je hlavnou súčasťou liečby správny stravovací režim. U oboch typov diabetu platí pravidlo, že strava by mala byť podľa zásad správnej výživy – diabetici by si mali strážiť najmä prísun sacharidov, u diabetikov druhého typu treba dodržiavať aj redukčný režim. Takéto odporúčania počul snáď každý diabetik. Na čo už však lekári neupozorňujú, je dôležitosť správneho výberu potravín, a to aj v rámci dia sekcie. Neznalosť totiž zvádza diabetikov k nákupu a konzumácii nadmerného množstva dia tyčiniek, keksov či čokolád.
 
Zdroj obr.: https://pixabay.com/cs/
V čom sú iné dia potraviny
Rozdiel medzi dia potravinou a obyčajnou potravinou je často minimálny. Podstatou je náhrada repného cukru – sacharózy či hroznového cukru – glukózy za iné sladidlo. Dôvodom je zvýšenie hladiny krvného cukru po konzumácii cukru, následkom čoho dôjde u diabetika k hyperglykémii. Túto nepríjemnosť odstránili práve náhradné sladidlá.

Pokiaľ je v danej potravine použité sladidlo neenergetické (napríklad aspartám), potravina môže mať malé plus, keďže po konzumácii takejto potraviny nebude navýšený energetický príjem, čo ocenia najmä diabetici druhého typu. Na druhú stranu sa do dia výrobkov používa často energetické sladidlo (najmä fruktóza), a tak sa dia potravina od tej obyčajnej, z hľadiska energetického obsahu, nelíši.

Ďalšou nevýhodou dia potravín je často vyšší obsah tuku, ktorý niekedy dosahuje až 35 % hmotnosti výrobku. Navyše je použitý tuk v dia potravinách svojím zložením nekvalitný, jedná sa prevažne o stužené rastlinné tuky o nevhodnom zložení mastných kyselín. 

Pozor na fruktózu
Fruktóza je sacharid, ktorý má oproti glukóze a sacharóze vyššiu sladivosť a nižší glykemický index, čo nabáda k tomu, že sa môže konzumovať vo vyššej miere ako klasický cukor. Výhodou fruktózy je, že sa dostáva do krvi rýchlejšie ako sacharóza, pretože v tráviacom trakte nepodlieha štiepeniu na jednoduchšiu formu a okrem toho pre metabolizáciu nevyžaduje prítomnosť inzulínu. Na základe týchto zistení sa kedysi fruktóza diabetikom odporúčala ako neškodné sladidlo. Dnes sa však vie, že nadmerná konzumácia fruktózy u diabetikov má negatívny vplyv na rozvoj dyslipidémii a ďalších metabolických porúch, ktoré zvyšujú riziko vzniku srdcovocievnych ochorení. Vyššia dávka fruktózy tiež zvyšuje inzulínovú rezistenciu podporuje vznik steatózy – ztukovatenia pečene.


Keďže prirodzeným zdrojom fruktózy je najmä ovocie, veľa diabetikov sa ho stráda konzumovať. Fruktóza bežne obsiahnutá v ovocí je však neškodná (samozrejme pokiaľ diabetik nezje kilo hrozna na posedenie). Dôvodom je obsah vlákniny v ovocí, ktoré brzdí vstrebávanie fruktózy, takže jej koncentrácia v krvi sa nezvyšuje tak, ako po vypití „čistej“ fruktózy v nápoji. Za rizikové možno považovať pitie ovocnej šťavy či sladenie medom.  Neodporúča sa ani sladenie fruktózou vo forme sirupov z ovocia (napríklad agávového či datľového). Pozor by si mali diabetici dávať aj na náhradné sladidlá sorbitol, manitol či erytritol.

Sladidlá - kameň úrazu
Náhradné sladidlá umožňujú konzumovať (nielen) diabetikom celú škálu sladkých výrobkov s čistým svedomím, že neprijímajú cukor. Otázka bezpečnosti konzumácie umelých sladidiel je však kontroverzná. Viacerí tvrdia, že sa tieto látky nezúčastňujú biochemických pochodov v tele tak ako cukry, a teda že nezanechávajú žiadnu metabolickú stopu. Súčasné vedecké výskumy 1 však naznačujú, že konzumácia umelých sladidiel z dlhodobého hľadiska prispieva ku vzniku obezity, inzulínovej rezistencie a zvyšuje dokonca riziko srdcovocievnych ochorení. Mechanizmus nie je vedcom ešte stále úplne jasný, no ukazuje sa, že v tom celom sú zapojené naše črevné mikroorganizmy. Počas dlhodobej konzumácie umelých sladidiel dochádza zrejme k prednastaveniu pomeru určitých kmeňov baktérii, kvôli čomu sa navodí dysmikróbia, ktorá následne spôsobí priberanie na váhe a zhoršenie glykemického profilu. Keďže sú výsledky vedeckého bádania často nejednotné, u mnohých sladidiel platí pravidlo predbežnej opatrnosti a hlása sa nepísané pravidlo „všetkého s mierou“.

Aká je legislatíva potravín pre diabetikov?
V súčasnosti platí na Slovensku legislatívny predpis 2, ktorým sa stanovujú požiadavky na výrobky pre diabetikov, ktoré spadajú pod potraviny na osobitné výživové účely. Okrem iného je v prílohe zákona ukotvené, že sú to potraviny, ktoré tvoria čiastkovú alebo celú diétu. Takéto označenie je však zavádzajúce a zbytočne sugeruje diabetikovi zvláštnu užitočnosť potraviny pre jeho zdravie a pre priebeh ochorenia. Aj na základe týchto zistení pristúpilo české ministerstvo poľnohospodárstva pred 2 rokmi k zrušeniu označovania dia výrobkov, ktoré by viacerí uvítali aj na Slovensku. Z prieskumov európskych inštitúcii 3 totiž vyplýva, že neexistuje dôvod na vypracovávanie špecifických požiadavkov na zloženie potravín pre diabetikov. Pacienti s diagnostikovaným diabetom by si mali vedieť vyberať vhodné potraviny z hľadiska ich režimu, a to z bežnej palety sortimentu. U nás však v obchodoch aj naďalej nájdete značenie „dia“ alebo správnejšie “vhodné pre diabetikov“. Bohužiaľ, veľa diabetikov konzumuje tieto potraviny denne, pričom si neuvedomujú riziká s konzumáciou spojené.

Ako sa v tom vyznať
Dia potraviny by mal diabetik konzumovať rovnako obozretne ako iné. Ešte pred tým, ako si výrobok kúpite, mali by ste si pozorne prečítať etiketu a riadiť sa istými odporúčaniami:

  • Na etiketách sledujte množstvo energie, sacharidov, tuku, bielkovín, prípadne vlákniny a riaďte sa vašim nadstaveným diétnym plánom. 
  • Ak je dia výrobok sladený fruktózou, prípadne sladidlami s nižšou, ale predsa len nejakou energetickou hodnotou (sorbitol, mannitol a podobne), mali by ste spozornieť a ideálne výrobok pravidelne nekupovať. 
  • Nespoliehajte sa na heslovité nápisy na obaloch potravín (napríklad 0 % cukru), radšej si vždy obozretne prečítajte zloženie daného výrobku. 
  • Ak je na potravine označenie bez pridaného cukru, neznamená to, že výrobok neobsahuje žiadny cukor. Značí to len fakt, že pri výrobe danej potraviny neboli použité žiadne cukry navyše. Potravina však môže obsahovať prirodzene sa vyskytujúce cukry. 
  • Pozorne sledujte aj to, či sú uvedené nutričné hodnoty na 100 g výrobku alebo na celý výrobok s inou hmotnosťou. V tomto prípade je potom nutné si dané nutričné hodnoty prepočítať na gramáž výrobku.

Najdôležitejším pravidlom, ktorým by sa diabetici mali riadiť je individuálny diétny plán, ktorý im stanovil lekár. (Pozn.: v ČR a iných krajinách zastáva túto funkciu nutričný terapeut, ktorý pacientovi radí, ako sa správne stravovať, aké potraviny sú pre neho (ne)vhodné, na čo si dať pri výbere jedál pozor a podobne). V dietnom pláne by mala byť stanovená potreba energie, sacharidov, tukov a bielkovín. Dbať by sa malo hlavne na pravidelnosť stravy. Zatiaľ čo u diabetikov prvého typu sa riešia najmä výmenné sacharidové jednotky, u diabetikov druhého typu je nutná celková úprava stravy v rámci snahy o zníženie hmotnosti. Aby sa takýto pacient takpovediac zmestil do svojich nadstavených mantinelov, musí logicky obmedziť niektoré druhy potravín. Ide najmä o potraviny bohaté na cukor a tuky – sladkosti, džemy, údeniny, tučné mäsá a mliečne výrobky, smažené a slané jedlá. Pozor by si mal dať tiež na alkohol. Absolútne zakázané nie je nič. Áno, aj diabetik druhého typu si môže dopriať raz za čas zákusok, ale len za podmienok, že v daný deň upraví konzumáciu potravín tak, aby jeho energetický prívod (rovnako ako prívod sacharidov, tukov a bielkovín) neprekročil nadstavené normy. Rovnaké pravidlá by mali byť aj pri dia dobrotách. Na pamäti by mal mať diabetik aj to, že mnoho dia sladkostí obsahuje škroby, ktoré sa v tele štiepia na glukózu. Takže aj pri konzumácii dia potravín, ktoré neobsahujú sacharózu ani fruktózu, ale zato škroby, musí počítať s určitým nárastom glykémie a započítať to do svojho denného plánu.
 
Zdroj obr.: https://pixabay.com/cs/
Zhrnutie na záver
Neexistuje žiadna diabetická potravina – t.j. potravina, ktorú môžu diabetici konzumovať úplne bez obmedzenia podľa svojich chutí (snáď len uhorky a podobná vodnatá zelenina). Väčšina výrobcov označuje svoje dia produkty len podľa toho, že neobsahujú sacharózu. Takže dia potraviny sú svojím spôsobom pre diabetika len nebezpečná slovná hračka, na ktorú si treba dať pozor.

Zdroje:
1 Nettleton, J. E, Reimer, R. A, Shearer, J. Reshaping the gut microbiota: Impact of low calorie sweeteners and the link to insulin resistance? Physiol Behav. 2016, roč. 164, s. 488-93. doi: 10.1016/j.physbeh.2016.04.029
2 http://www.svps.sk/dokumenty/legislativa/16826_2007.pdf
3 https://gazduj.etrend.sk/clanky-gazduj/koniec-dia-vyrobkov-v-cechach.html

0 komentářů:

Zverejnenie komentára