Quinoa-cuketové placky s kôprovým dipom

, , No Comments
Tento týždeň varím s quinoou a pripravujem pre vás sériu 3 skvelých receptov s touto pseudoobilninou. Quinou som si obľúbila najmä pre jej rýchlu kulinársku prípravu. Hotová je za 10 minút. Okrem toho je chutná a prospieva zdraviu - je bohatá na vlákninu a obsahuje prekvapivo celkom dosť bielkovín, vďaka čomu vás zasýti na dlhšiu dobu. A keďže je prirodzene bezlepková, môžu si ju vychutnať aj celiatici (aj keď si v mojich receptoch musia nahradiť múku svojou bezlepkovou :) ).

Dnešný recept je tradične netradičný. Ak vás už omrzeli klasické zemiakové placky, toto jedlo si zamilujete. Garantujem vám, že aj váš konzervatívny chlap, ktorý nezje len tak hocičo, si oblíže prsty. 



Na 15 placiek budete potrebovať:
  • 1 hrnček SOS quinoa uvarenej podľa návodu
  • 1 menšia cuketa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 malá cibuľa
  • hrsť medvedieho cesnaku (nič sa nestane, keď ho nemáte)
  • 2 vajcia
  • 15 dg tvrdého syru (najlepšia je kombinácia Eidamu a Parmezánu)
  • hladká múka – cca ¼ hrnčeka (záleží na konzistencii cesta)
  • soľ, čierne korenie
  • repkový olej na smaženie a k tomu papierové obrúsky na odkvapkanie :)
Na dip budete potrebovať:
  • 150 g biely jogurt
  • Kôpor
  • Soľ, čierne korenie, štipku cukru


Postup:
1. Najprv si uvarte quinou podľa návodu na obale a nechajte vychladnúť.
2  Do väčšej misy nastrúhajte cuketu, pridajte na jemno nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
3. K zmesi nastrúhajte syr, pridajte quinou, vajce a múku.
4. Na záver osoľte a okoreňte, ochuťte medvedím cesnakom (prípadne pažitkou či petržlenovou vňaťou) a celú zmes poriadne premiešajte.
5. Na rozohriatej panvici pomaly smažte vytvarované placky.
6. Podávajte s chladeným bylinkovým dipom.



Nutričné hodnoty na 1 porciu: 
      -Energia: 1500 kJ
      -Sacharidy: 47 g
      -Tuky: 11 g
      -Bielkoviny: 16 g

0 komentářů:

Zverejnenie komentára